Slovenija
52 ogledov

Ministrica uvedla izredni nadzor

nevrološka klinika Anže Petkovšek
Oddelek, kjer je Ivan Radan domnevno skrajšal življenje bolniku, bodo natančno pregledali.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je uvedla izredni upravni nadzor na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo na nevrološki kliniki UKC Ljubljana, kjer je konec preteklega leta zdravnik Ivan Radan domnevno skrajšal življenje bolniku z odmerkom kalija, so potrdili na ministrstvu za zdravje.

Nadzorna komisija bo pregledala dokumentacijo, opravila razgovore s posameznimi strokovnimi sodelavci in direktorjem ter si po potrebi ogledala in pregledala posamezne objekte, prostore in opremo. Ministrica bo glede na poročilo izdala ustrezno upravno odločbo. Če bodo ugotovljene nepravilnosti, bo Univerzitetni klinični center (UKC) moral te nepravilnosti odpraviti.

Preverili bodo, ali so na omenjenem oddelku med 1. decembrom lani in 31. januarjem letos upoštevali pravila in zakonodajo glede mrliško-pregledne službe, glede ugotavljanja smrti in odreditve obdukcije, glede vodenja zdravstvene dokumentacije in drugih evidenc, glede delovanja področne komisije za medicinsko etiko ter ukrepov za kakovost in varnost obravnave.

Materialnih dokazov za evtanazijo ni

Radan je namreč neozdravljivo bolnemu 83-letniku, ki je v UKC umrl konec lanskega leta, verjetno skrajšal življenje z infuzijo kalijevega klorida, a materialnih dokazov za to v UKC nimajo, saj je bil bolnik upepeljen, obdukcija pa pred tem ni bila opravljena.

Nadzorna komisija ministrstva za zdravje bo tudi ugotavljala, ali so na omenjenem oddelku spoštovali bolnikove pravice, in sicer ali so upoštevali pravico do obveščenosti in sodelovanja bolnikov pri zdravljenju, pravico do samostojnega odločanja o zdravljenju, vnaprej izraženo voljo in ukrepe za preprečevanje ter lajšanje trpljenja.

Pregledali bodo, ali so na oddelku pravilno odrejali, izdajali, popisovali in aplicirali zdravila ter ali so spoštovali zakonska določila in akte UKC ter delovno-pravno zakonodajo.

Predstojnica oddelka razrešena

Vodstvo UKC je namreč razrešilo predstojnico kliničnega oddelka, kjer naj bi se sporni dogodek zgodil, Bojano Žvan. Razrešili so jo, ker "ni bilo zagotovljeno usklajeno delovanje" na oddelku. A Žvanova odgovornost zavrača in pravi, da je bila določena za grešnega kozla. Zato je napovedala, da bo odločitev vodstva pravno izpodbijala.

Poleg Žvanove je zaradi dogodka ob položaj tudi predstojnik intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktor Švigelj, brez službe pa je ostal glavni akter v aferi Ivan Radan. Tudi ta je napovedal, da bo vložil tožbo na delovno sodišče.

Žvanova je v odzivu na njeno razrešitev tudi opozorila, da vodstvo UKC prikriva "varnostno razpoko v sistemu obravnave bolnikov".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.