Slovenija
36 ogledov

Ministrica vztraja pri otroških dodatkih

Družina Saša Despot
Pri družinah in sociali bo besedah ministrice Anje Kopač Mrak ne bo trajnega varčevanja. Prihodnje leto višji minimalni osebni dohodek.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je po seji Ekonomsko – socialnega sveta napovedala, da pri socialnih transferjih, kot so otroški dodatki, ne bo sistemskega varčevanja. Kot je znano želi vlada, v okviru Nacionalnega reformnega programa (NRP) in pakta stabilnosti, nekatere varčevalne ukrepe (po Zujfu), kljub višji gospodarski rasti spremeniti v trajne. 

Kopačeva za prihodnje leto pričakuje sprostitev otroških dodatkov. V petem in šestem dohodkovnem razredu bi tako bili višji za okoli deset odstotkov, družine, katerih dohodki na družinskega člana padejo v višji, sedmi razred, pa bi bile v letu 2016 spet upravičene do otroškega dodatka.

Višji minimalni osebni dohodek

Kot je še dejala Kopač Mrakova, je sicer že odločeno, da bo prihodnje leto prišlo do uskladitve minimalnega osebnega dohodka, ki je podlaga za izračun denarne socialne pomoči, z 269 na 288 evrov. "To je velika stvar, ki je že dogovorjena, ostale stvari pa še niso", je dodala. 

Sindikalisti na okopih  

Po predstavitvi NRP in pakta stabilnosti, ki ju mora vlada do konca meseca poslati v Bruselj, so sindikalisti napovedali trda pogajanja. Pričakujejo, da dokument ne bo pisan samo po meri Bruslja, ampak tudi po meri ljudi.

Osnutka NRP in programa stabilnosti 2015-2016 nista prepričala tudi delodajcev, ki se bojijo novih obremenitev gospodarstva. Nadaljnje varčevanje podpirajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mph 21:51 17.april 2015.

    Zdaj samo še čakamo komentar bizgeca hrabrega Miliča.