Slovenija
82 ogledov

Ministrstvo išče stanovanja, kamor bi namestili prebežnike

prosilci za azil Anže Petkovšek
Država, ki je doslej vztrajala pri namestitvi prebežnikov v lastnih kapacitetah, je kot kaže vse bolj naklonjena tudi namestitvi posameznikov v zasebnih stanovanjih. A le izjemoma tudi pred pridobitvijo mednarodna zaščite ...

Ministrstvo za javno upravo išče zasebnike, ki bi bili pripravljeni oddati stanovanja, kamor bi namestili 567 oseb, ki bodo po premestitivi iz Italije ali Grčije v Sloveniji pridobile status mednarodne zaščite. Zaželeno je, da so ponujena stanovanja v večjih urbanih okoljih ter opremljena, urejena in takoj vseljiva.

V slabem tedenu se na povabilo ministrstva sicer ni odzval še nihče, a kot pravijo na ministrstvu zaenkrat niti ne vedo, koliko stanovanj naj bi potrebovali.

Še preden pa bodo uporabili stanovanja zasebnikov naj bi vlada namreč koristila obstoječe stanovanjske kapacitete posameznih upravljavcev stanovanjskih fondov in Stanovanjskega sklada RS.tevilo stanovanj, ki jih bo potrebno zagotoviti, odvisno od števila preseljenih družin in števila družinskih članov teh družin. V kolikor bodo preseljene osebe tudi samske, bo potrebno zagotoviti večje število namestitvenih kapacitet, vendar tega podatka še nimamo," nam je pojasnila predstavnica ministrstva za javno upravo Olga Golub.

Preselitev šele po prejemu statusa, čeprav bi bila možna že prej ...

Vlada glede na sprejet izvedbeni načrt sicer načrtuje namestitev premeščenih prebežnikov v ta stanovanja šele po tem, ko bodo že dobili mednarodno zaščito, čeprav zakon dopušča možnost namestitve v zasebnih stanovanjih še v času čakanja na odločitev. Takšno razselitev mora sicer potrditi komisija, ki jo imenuje pristojni minister. Ob polnih kapacitetah države vlada lahko dovoli tudi drugačen načen namestitve.

"Takšno razselitev je ministrstvo doslej dovoljevalo le izjemoma, na primer, ko je bila namestitev v azillnem domu neprimerna zaradi zdravstvenih razlogov," je jasen Franci Zlatar, vodja za program migracij pri Slovenski filantropiji, a dodaja, da upajo, da bodo zaradi večjega števila prosilcev za mednarodno zaščito zdaj uporabili večkrat, še posebej pri namestitvi družin. Takšna namestitev v zasebnih stanovanjih pri lahko pomenila tudi možnost za hitrejšo asimilacijo v okolje.

Kot nam je potrdila tudi predstavnica policije Vesna Drole, je takšno možnost ministrstvo trenutno dovolilo le desetim izmed 391 prosilcev za mednarodno zaščito.

Do zdaj je ministrstvo za notranje zadeve sicer vztrajalo, da bi bila namestitev prosilcev za azil pri zasebnikih tudi finančno predraga, saj da mora država poskrbeti za nastanitev in hrano, prosilci za azil pa imajo pravico do prevajalca v postopkih in pravnega svetovanja nevladnih organizacij, kar bi bilo v primeru, da bi bili razseljeni po različnih naslovih, zahtevnejše zagotavljati.

Komentarjev 28
  • Johan Spohan 08:34 06.april 2016.

    Dragec stalno nateguje in jeba, pa bil z migranti med njim in kozami prikrajšan.

  • Johan Spohan 08:32 06.april 2016.

    Kakšen desničar,, prefarban komunajzar.

  • McBobo 07:43 06.april 2016.

    JJ je desničar in proti migrantom. Kaj tebi tukaj ni jasno?