Slovenija
581 ogledov

Po našem razkritju so Škrinjarjevo prijavili KPK

Vlada je na dopisni seji Mojco Škrinjar razrešila s položaja generalne direktori Žurnal24 main
Zaradi suma o uničenju dokumentacije je šolsko ministrstvo primer imenovanja Mojce Škrinjar za pomočnico direktorice Študentskih domov v Ljubljani predala KPK.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) so bili o sumljivem postopku imenovanja obveščeni, a poudarjajo, da nikjer niso našli konkretnega dokumenta. Potem, ko smo na Žurnalu24.si dokument razkrili, je ministrstvo ukrepalo. 

"Ko smo konec avgusta dobili obvestilo, da obstaja dokument z njenim podpisom, smo zadevo odstopili v reševanje pristojnemu organu - komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) - saj ministrstvo za reševanje teh zadev ni pristojno," pojasnjujejo na MIZŠ in dodajajo: "Nekaj dni po poslani prijavi smo s strani KPK prejeli konkretnejši dopis z navedenimi potrebami po obrazožitvah, na katerega smo v predpisanem roku treh delovnih dni tudi odgovorili."

Podpisala soglasje, zaposlitev dobila po 'naključju'

Pisali smo že, da je v začetku marca lani MIZŠ Študentskim domovom v Ljubljani izdalo soglasje za dodatno zaposlitev, le nekaj dni kasneje pa je bil objavjen razpis za izbiro kandidata. Za pomočnico direktorice zavoda je bila izbrana Mojca Škrinjar, do takrat državna sekretarka na ministrstvu. Soglasje pa je po pooblastilu ministra Žige Turka - le nekaj dni pred koncem mandata Janševe vlade - podpisala prav Škrinjarjeva, sicer vidna članica SDS, med drugim je tudi podpredsednica mestnega odbora stranke v ljubljanski občini. 

KPK: Vsebine ne komentiramo

Na KPK so nam potrdili, da postopek zoper Škrinjarjevo vodijo, a da do zaključka obravnave zaradi zagotovitve nepristranske in objektivne preiskave ne morejo posredovati nobenih dodatnih informacij.

Na vprašanje kdaj bi lahko bil postopek zaključen pa pojasnjujejo: "To je odvisno od več stvari, med drugim tudi od zahtevnosti zadeve, pridobivanja dokumentacije, zato ne moremo z gotovostjo napovedati, koliko časa po postopek trajal. Ima pa komisija možnost, da zadevo obravnava prednostno."

 

V skladu z Zakonom o medijih objavljamo naslednji odgovor:

Delovno mesto pomočnika direktorja je obstajalo v Pravilniku o sistematizaciji delovnih mest javnega zavoda »Študentski dom Ljubljana« z dne 28. 2. 2013. Dejstvo je, da sem na podlagi vloge Študentskega doma Ljubljana v funkciji državne sekretarke in po pooblastilu takratnega ministra dne 4. 3. 2013 podpisala tudi soglasje, ki ste ga objavili, saj sem bila kot državna sekretarka pooblaščena za podpisovanje VSEH soglasij za zaposlitev javnih uslužbencev v VSEH javnih zavodih s področja izobraževanja (osnovnih, srednjih, glasbenih šolah, šolskih centrih, univerzah, inštitutih … itd.) ter s področja kulture (muzejih, galerijah, gledališčih, glasbenih ustanovah …). Število vseh soglasij, ki sem jih podpisala, je zagotovo preko tisoč, saj je bilo po določilih ZUJF predhodno soglasje potrebno ne le za zaposlitve na sistematiziranih in nezasedenih delovnih mestih temveč tudi za zaposlitve za nadomeščanja začasno odsotnih delavcev. Moj podpis na soglasjih za zaposlitev javnega uslužbenca v javnem zavodu boste v obdobju mandata vlade Janeza Janše torej našli v vsakem javnem zavodu s področja izobraževanja in kulture.

Nekorektno in namerno zavajajoče je prikrivanje ali vsaj zamolčanje dejstva, da je soglasje resornega ministrstva zgolj predpogoj za začetek postopka zaposlitve javnega uslužbenca in da soglasje velja šele z dnem, ko Svet zavoda, kot najvišji organ javnega zavoda, k zaposlitvi (neznanega in neimenovanega) javnega uslužbenca izda soglasje.

Kot vsak državljan in državljanka imam tudi jaz pravico do dela in prijave na razpisana delovna mesta. Tudi na tista razpisana delovna mesta, za katera je bilo izdano soglasje ministrstva. Če bi mi bila ta pravica odvzeta, bi ne mogla kandidirati na nobeno teh tisoč mest, s čimer bi mi bila zagotovo kršena ustavna pravica do zaposlitve.

Mesto v ŠDL ni bilo na novo ustvarjeno za konkretno osebo, temveč je bilo ustvarjeno v sklopu vseh delovnih mest, saj gre za novo pravno osebo, ki je nastala s spojitvijo dveh drugih pravnih oseb, postopek pa je bil dolg kar nekaj mesecev.

Veseli me, da tako nisem dlje časa izčrpavala denarnega državnega nadomestila, ki bi mi pripadalo ob prenehanju funkcije državne sekretarke, temveč lahko ustvarjalno in marljivo delam, kar je sicer moja navada.

Navedbi, da ste dokument (soglasje) iskali na ministrstvu in da je ta »izginil« pa ob vsem spoštovanju vašega raziskovalnega dela ne verjamem, saj vem, da glavna pisarna vodi sledljive elektronske zapise.

Mojca Škrinjar

Komentarjev 11
  • BojanBojan 23:11 13.april 2016.

    Pa pravosodje in generalni direktor iz LDSa? Zadnji dan...Zalar... Pa Turkova hčerka v MOLu? No, pa tudi Takotov sin v Energetiki... In tudi Kučanova hčerka v ZDA...He he he...si delijo službe...samo pisat se moraš pravilno...Psi laju, ...prikaži več karavana ide dalje...

  • francek 09:48 19.september 2014.

    IN ZATO SMO TAM, KJER SMO...

  • francek 09:47 19.september 2014.

    Ni prav kar je storila, samo to je malenkost napram škodi, ki jo je povzročil f21