Avto
69 ogledov

Mirai je Toyotina vizija vodika

Toyota mirai
1/8
Toyota
Toyota je predstavila serijsko model na vodikove celice. Imenoval se bo mirai, preračunano bo v ZDA stal od 46.000 evrov dalje.

Pri Toyoti upajo, da bo avto oproščen določenih davkov oziroma da bodo zanj veljale določene ekološke spodbude, tako da bo cena še ugodnejša. Prodaja bo po napovedih v ZDA stekla v drugi polovici prihodnjega leta, takrat je predviden tudi prihod v Evropo. 

Štirivratno limuzino poganja elektromotor, ki ga žene energija iz gorivnih celic. Ta se pridobiva z reakcijo med vodikom in kisikom, ki sta shranjena v dveh ločenih rezervoarjih, edini stranski produkt pa je voda. Moč pogona je 114 kW (155 KM), z enim polnjenjem pa zmore pot 483 kilometrov. Rezervoar je poln v petih minutah. Pospešek od 0 do 96 km/h znaša devet sekund, prožnost pa izkazuje pri srednji hitrosti, saj med 40 in 65 km/h minejo le tri sekunde.

Kako je z napovedmi za Evropo, je še veliko prezgodaj napovedovati. Dejstvo je namreč, da je vodikovih polnilnih postaj na Starem kontinentu trenutno še malo, v Sloveniji denimo zgolj ena.

Honda že napoveduje naslednjo generacijo avta na vodik

Mirai bo neposredni konkurent Hondi FCX, ki po cestah vozi že nekaj let. A pri Hondi so prav te dni najavili nov koncept FCV, ki bo v serijski obliki kupcem na voljo spomladi 2016.

Honda FCV | Avtor: Honda Honda
Posebnost FCV je drugačna postavitev pogona v prid večji prostornosti. Doseg z enim polnjenjem naj bi bil skoraj 500 kilometrov. Zanimivost predstavlja še opcija, da lahko avtomobil žene zunanje naprave do 9 kW moči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.