Šport
1116 ogledov

"V odnosu ni bila najboljša na svetu"

tina maze Profimedias
Miran Ališič odkrito priznava, da se je zaradi strogo profesionalnega odnosa in zavezanosti do novinarske distance pogosto znašel na udaru navijačev. Najhuje prav v primeru Tine Maze.

Tina Maze je najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov, nemalokrat pa se je zgodilo, da je s svojim vedenjem zasenčila velike športne uspehe. Eden glasnejših kritikov Črnjanke v slovenskem medijskem prostoru je nekdanji komentator in novinar Miran Ališič, ki kljub navijaškemu pogromu vztraja, da je novinarjeva dolžnost predstaviti tako negativne kot pozitivne plati. ''S kritikami sem se soočal. Poskušal sem jih poslušati. Imel sem sicer svoj pogled, ki sem ga korigiral, če se mi je zdelo, da je nekaj tehtno,'' je pristop k novinarskemu poklicu opisal Ališič in dodal, da je imel v svetu F1 največ težav z navijači Michaela Schumacherja.

''V športu je problem v tem, da imaš opravka z navijači. Navijači so čustveni, strastni in neobjektivni. Ne vsi, ampak mnogi. Če je nekdo Schumacherjev navijač, ni nikoli želel slišati kritike na njegov račun. Poskušal sem ostati kritičen do Schumacherjevih dejanj, ki niso bila v skladu s tem, kar je po mojem prav. Njegovi navijači so mi to zelo zamerili.'' 

''To je stvar družine Schumacher''

schumacher | Avtor: Profimedias Profimedias
Na tem mestu se je opredelil tudi do odločitve Schumacherjeve družine, da skrbno varuje vse podrobnosti zdravstvenega stanja sedemkratnega svetovnega prvaka. ''Težko sodim o tem, ker družino dobro poznam. Tudi Corinno dobro poznam. Po eni strani je to družinska tragedija, kjer moramo vsi spoštovati, da so se odločili tako, kot so se. To je njihova stvar. Po drugi strani pa se mi zdi nepotrebno. Spoštujem njihovo odločitev popolnega molka. Če njim omogoča lažje premagovanje tragedije, je treba to spoštovati. Kar se mene tiče, bi lahko zlahka povedali in bi potem hitro imeli mir.''

Afera Tina Maze

Še bolj kot v primeru Schumacher pa je slovensko javnost polariziral s kritiko na račun Tine Maze. ''Bolj ekstremno se je to ponovilo pri Tini Maze. Navijaška horda je bila popolnoma neartikulirana. Poskušal sem ostati korekten do njenih športnih uspehov. Ne smete pa od mene pričakovati, da bom njen navijač. Moj delodajalec ne bi smel dovoliti, da sem njen navijač. Pohvaliti moram njene uspehe, a ohraniti distanco do tega, kar počne. Ko pa opazim, da je karakterno problematična, je pa moja dolžnost o tem poročati,'' je svoje stališče pojasnil Ališič.

Tina Maze lisica | Avtor: Ivan Jakob Ivan Jakob
''Tina Maze je bila tipičen primer tega, kako del publike to spremlja popolnoma nerazsodno in brez pomisleka. Naše delo je prikazati celovitost. Lepe stvari, uspehe, rekorde, ampak tudi problematične stvari. Moram reči, da sem imel veliko težav pri navijačih nasploh, kar me niti ne skrbi tako zelo. Pri večjem številu ljudi, to je moje utopično upanje, bi si želel več kulture, bolj me pa skrbi, da sem naletel na težave pri teh, ki bi me morali podpirati pri profesionalni distanci. Pri medijskih šefih, če tako rečem. Tudi oni so podlegli temu 'ne moreš je kritizirati, če je pa najboljša na svetu'. Seveda jo lahko. Za tisto, v čemer je najboljša na svetu, jo bomo pohvalili, za tisto, v čemer ni, pa pokritizirali. V svojem vedenju in odnosu zagotovo ni bila najboljša na svetu,'' je prepričan Ališič.

Prihodnost novinarstva ni rožnata

Cirkusa formule 1 ne pogreša, še vedno pa čuti veliko ljubezen do novinarsta; poklica, ki se je znašel v nezavidljivem položaju. ''V manjšem smislu pogrešam, ampak v resnici pa ne. Zelo rad imam novinarstvo. Danes je poklic zaradi medijske strukture v velikih težavah. Tudi zaradi družabnih omrežij, ki niso medij. To, da vsakdo karkoli pove na internetu, še ni relevantno mnenje. Novinarstvo je precej več. Preverjanje informacij, tehtanje informacij, tudi komentiranje na osnovi znanja. Zavezan sem novinarstvu, ki je v težavah. Nimam novinarske perspektive za prihodnost, ker se bojim, da ni rožnata. Upam, ljudje ne bodo zadovoljni z vsem, kar nekdo nameče ven, ampak bodo začeli iskati verodostojne, tehtne in preverjene informacije,'' je dejal. 

''To je škandal, pisal bom o tem in povedal Ecclestonu''

sabine kehm | Avtor: EPA EPA
Za konec nam je zaupal še eno zanimivejših prigod v njegovi karieri športnega novinarja. Zgodila se je na predstavitvi Ferrarijevega dirkalnika v Maranellu. ''Spomnim se ene anekdote na sezonski predstavitvi Ferrarija v Maranellu. Danes je to drugače, ampak včasih si se pogovarjal z dirkači posebej, potem pa je število medijev tako naraslo, da je bilo to nemogoče in so nas razporedili v regionalne skupine. Francoske, italijanske, nemške televizije in dve skupini za vse ostale. Jaz kot ponavadi tega nisem upošteval in se postavil tako kot vsako leto doslej. Vedel sem, zakaj to počnem. Najboljši intervjuji so bili vedno v nemški skupini. Tam si od Schumacherja dobil največ. Potem so prišli, mojega snemalca fizično nagnali. Takrat sem dobesedno znorel in začel vpiti. Ne bo me nihče zaj***val, jaz bom tukaj. Potem so rekli ne, v nemški skupini ne, in sem rekel 'to je škandal, potem pa grem, pisal bom o tem'. Sem rekel 'gremo, ne bomo več snemali in Ecclestonu bom povedal'. Potem so začeli iskati rešitev. Prišla je še Sabine Kehm od Schumacherja. Na koncu so rekli 'ostani tam, kjer ti je dodeljeno, potem boš pa lahko imel sam kratek intervju s Schumacherjem'. Dogovorili smo se za tri, štiri vprašanja. jaz sem jih postavil pet in sem imel svoj intervju. Dobil sem več, ko sem upal. To je bilo edinič, da smo se tako tudi fizično prerivali. Od takrat naprej ni bilo več vprašanja, lahko sem bil tam, kjer sem želel,'' je zaključil.

Komentarjev 18
  • matermila 17:10 24.marec 2017.

    Ko pa opazim, da je karakterno problematična, je pa moja dolžnost o tem poročati,'' Očitno mu ni jasno kaj je njegovo delo.Športni novinar(kar pa on ni,ali pa zelo slab)mora poročati o športnih dogodkih,o karakterju ljudi naj sodijo drugi.Pisuni rumenega ...prikaži več tiska pa tako ali tako obvladajo vse.Ališić,ko se spomnim na tiste komentarje,ko si po nesreči padel v smučarski cirkus,mi še zdaj gre na bruhanje.Šikane ,levi ovinek desni ovinek itd.Spomin kot zlata ribica,ali kaj?

  • Aleta 14:35 23.marec 2017.

    Očitno te, ker si prebral moj komentar.

  • astibo8020 13:47 23.marec 2017.

    Mene pa ne zanima tvoje mnenje!