Slovenija
14 ogledov

Cerar in Merklova za močno EU

Merkel in Cerar EPA
Premier Miro Cerar se je po srečanju z Angelo Merkel in še nekaterimi drugimi evropskimi kolegi zavzel za Evropsko unijo.

"Želimo si, da gre EU naprej, da ostane enotna in postane še močnejša, še posebej v razvoju gospodarstva," je po delovnem srečanju dejal slovenski premier Miro Cerar. Na povabilo nemške kanclerke Angele Merkel so se ga udeležili še avstrijski zvezni kancler Christian Kern, odhajajoči predsednik hrvaške vlade Tihomir Orešković in bolgarski premier Bojko Borisov.

"Tukaj moramo doseči enotnost in solidarnost, Evropa se mora na te izzive odzivati bolj povezano," je povedal slovenski premier. "Če ne bomo ustrezno rešili vprašanja migracij in varnosti, če ne bomo na zunanjih mejah EU zaustavili ilegalnih migracijskih tokov in bili dovolj učinkoviti v državah izvora, potem enostavno ne bo dovolj časa in energije, da bi se dovolj posvetili razvojnim temam."

Slovenija po njegovih besedah deluje kot povezovalni člen, saj je odprta v komunikaciji do višegrajske skupine kot tudi do jedrnih držav unije.

Današnje srečanje v Berlinu je potekalo v okviru niza posvetovanj o prihodnosti EU, ki jih je pripravila Merklova pred neformalnim vrhom sedemindvajseterice v Bratislavi 16. septembra. Nemška kanclerka bo drevi gostila še voditelje Nizozemske, Švedske, Finske in Danske.

Cerar bo posvete o prihodnosti EU nadaljeval v ponedeljek, ko bo obiskal Nizozemsko in Luksemburg, kjer se bo sestal s tamkajšnjima premierjema Markom Ruttejem in Xavierjem Bettelom. V torek bo na neformalnem delovnem obisku gostil avstrijskega kanclerja Kerna.

Z namenom oblikovanja stališč se je Cerar v petek v Ljubljani na delovnem posvetu srečal s slovenskimi strokovnjaki in poznavalci delovanja oziroma zgodovine EU. Razpravljavci so si bili enotni, da nam je v interesu takšna EU, ki bo dobra tudi za Slovenijo - močna, enotna in odprta v svet.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
  • Zmago 13:45 28.avgust 2016.

    Oba sta lutki svetovnih stricev iz ozadja !!!!

  • Avatar praufo
    praufo 11:50 28.avgust 2016.

    fantek

  • sprehajalec 11:42 28.avgust 2016.

    To so nevretenčarji, če bo naslednjič pa srečanje z naprimer Hoferjem v Avstriji in če bo le ta imel oblast, bo pa naslov; Cerar in Hofer govorita isti jezik. Zato je za nas edina rešitev, da pridejo na oblast ...prikaži več v Nemčiji in Avstriji razumni ljudje, ki jim je nekaj do Europe in njenega načina življenja in ne želijo Europe spremeniti v Bližnji Vzhod.