Slovenija
41 ogledov

Cerar napoveduje, da bo uredil zadevo

Miro Cerar EPA
Predsednik vlade je v odgovorih na poslanska vprašanja napovedal pripravo novih ukrepov na področju zdravstva, ki naj bi pripeljali do sistemskih sprememb.

"Vlada in koalicija bosta storili vse, da uresničita vizijo kakovostnega in učinkovitega zdravstva, dostopnega za vse," je napovedal Cerar. Že oktobra in novembra naj bi v državni zbor poslali zakone, ki bodo pripeljali do sistemskih sprememb. Sam si želi hitrejših sprememb v zdravstvu, a kot je dejal, so morali rešiti urgentne zadeve in analizirati stanje. Vlada bo še naprej nadaljevala z ukrepi za skrajševanje čakalnih vrst. "Ta vlada mora uspeti in bo uspela, da bo skrajšala čakalne vrste in uredila zdravstvo," je dejal. 

"Gozdovi ne bodo propadli"

Cerar se je dotaknil tudi vprašanja odpravljanja posledic žledoloma v slovenskih gozdovih. "Sanacija je v polnem teku in lanski obseg sanitarne sečnje je bil največji do sedaj," je dejal Cerar in navedel, da je bilo letos posekanih že 1,6 milijona kubičnih metrov lesa. Izpostavil je načine, s katerimi država pomaga lastnikom gozdov pri sanaciji, kot so odpis ustreznih davčnih obremenitev, sofinanciranje zatiralnih del, brezplačna svetovalna pomoč, zagotavljanje sadik za pogozdovanje. 

Cerar je poudaril, da se vlada zaveda pomena gozda in skuša vzpostaviti gozdno-lesno proizvodnjo. Letni prirast v Sloveniji je 7,3 kubičnega metra na hektar in je med najvišjimi v Evropi. Zahvalil se je vestnim lastnikom gozdov, ki opravljajo pravočasno sanacijo. Obenem pa je vse lastnike, ki se tega še niso lotili, pozval, naj pristopijo k temu. Zatrdil je, da slovenski gozdovi ne bodo propadli. 

Cilj zmanjšati revščino

Predsednik vlade je odgovarjal na vprašanje o prestrukturiranju davčnega sistema, ki je po njegovem pomembno za konkurenčnost gospodarstva. Z razbremenitvijo nekaterih plač bo po njegovih pojasnilih gospodarstvo konkurenčnejše, hkrati pa bo lahko več zaposlovalo, kar bo prispevalo k zmanjšanju brezposelnosti, hkrati pa k zmanjšanju revščine in socialne izključenosti.

Cerar je dejal, da reforma pomeni razbremenitev skoraj 20.000 ljudi, ki so na nižjih stopnjah dohodninske lestvice. Hkrati se razbremenjuje visoko strokovne in praviloma najproduktivnejše zavezance, ki pomembno prispevajo k družbenemu proizvodu. Z ukrepi za izboljšanje konkurenčnosti gospodarstva in zmanjševanje revščine bo vlada nadaljevala. 

Ukrepi do konca leta

Cerar je napovedal tudi konkretne ukrepe na področju delitvene ekonomije. Med cilji je navedel enostavnejše sprejemanje turistov na domu za sobodajalce, ki nepremičnine oddajajo do 60 dni in milejše zahteve za fizične osebe, ki nepremičnine oddajajo do pet mesecev na leto. Želijo preprečiti oddajanje na črno in nelojalno konkurenco gospodarstvu. Poudaril je, da je treba razlikovati med občasno ponudbo storitev, kot je v primeru sodelovalne ekonomije, in poklicnim ukvarjanjem z dejavnostjo, ki že obstaja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:34 19.september 2016.

    Tako kot pri vsakemu politiku. Nič ne verjamem dokler ne vidim rezultatov. Men je tole govoričenje čist brezvezno.

  • gornik 14:46 19.september 2016.

    Cmerar bo tako naredil , da ne bo nič naredil. Glavni minister je Zemjarič, cmerar je samo kekec.