Šport > Zimski športi
32 ogledov

''Mislim, da je bila danes želja prevelika''

peter prevc harrachov sp v poletih EPA
Danes se je pod Hudičevo goro v Harrachovu začel boj za krono najboljšega letalca na svetu, ki tradicionalno poteka v štirih serijah.

Od peterice Slovencev so se v drugo serijo uvrstili trije, med njimi je ob polčasu najboljši Peter Prevc, vodilni po prvi seriji, ki je kljub zamujenemu skoku v drugi seriji pred nadaljevanjem SP na tretjem mestu.

Prevc je v prvi seriji nadaljeval odlične predstave zadnjih dni na Češkem in pokazal še en dober skok. Potem ko je poletel točno 200 metrov, je zaradi slabših razmer, dobil je 4,4 točke pribitka, prejel večji točkovni zbir kot Nemec Severin Freund na drugem mestu (0,3 točke odbitka) in Norvežan Anders Bardal na tretjem mestu (kar 6 točk odbitka), ki sta oba poletela do 203,5 metra, a v bistveno boljših vetrovnih razmerah.

Poskušal rešiti, kar se rešiti da

V drugi seriji pa je 21-letni skakalec naredil pri skoku napako, precej zamudil na mizi in izgubil nekaj dragocenih metrov v boju za najvišja mesta: "Prvi skok je bil zelo dober, pri drugem pa sem preveč čakal rob mize in prepozno začel odskok. S tem sem izgubil nekako pol metra višine čez prelet, ki bi mi nato zelo prav prišla v drugem delu, ampak ko enkrat narediš takšno napako, lahko nato v drugem delu le še poskušaš čim bolj zmanjšati njen učinek. Skratka, skušaš rešiti, kar se rešiti da."

Na vprašanje, zakaj je prišlo do napake, je le skomignil z rameni: "Mislim, da človek zmeraj hoče nekaj več. Takšni smo ljudje, nikoli nismo zadovoljni. Za drugi skok sem imel zelo težke razmere, rekel sem si, da bo treba zelo močno odskočiti, in spet ... mislim, da je bila danes želja prevelika."

Obetajo se slabe vremenske razmere

In če je v četrtkovih kvalifikacijah letalcem veter, sicer stalni spremljevalec tekem v Harrachovu, prizanesel, pa je danes spet pokazal svojo moč, predvsem v drugi seriji, ko je pihal skakalcem v hrbet: "Za razmere sem vedel, da so težke. A to je velikanka, kjer se ti zelo hitro pozna vsaka malenkost, tako v dobro kot v slabo stran, zato so se na koncu tudi naredile takšne razlike."

Prevc pravi, da pred današnjim prvim nastopom ni čutil posebne vznemirjenosti, da je skušal biti čim bolj umirjen in bo tako poskušal tudi nadaljevati. "Res si jutri želim še dve seriji, nadaljevanje tekmovanja, in pa seveda, da odpravim te napake, ki sem jih delal danes," si je zaželel slovenski športnik leta 2013. A glede na to, da je vremenska napoved za soboto izjemno neugodna, močan veter in dež, bi se kaj lahko zgodilo, da bi na koncu obveljali rezultati današnjih dveh serij, podobno kot je bilo to pred dvema letoma v Vikersundu, kjer si je krono najboljšega letalca sveta po dveh serijah nadel slovenski skakalec Robert Kranjec.

Tako bi novi svetovni prvak postal Nemec Severin Freund, ki je z 11,1 točke naskoka v vodstvu po današnjih dveh serijah pred Norvežanom Andersom Bardalom na drugem mestu, ki ima pred Prevcem 4,3 točke prednosti. Preostali slovenski skakalci se danes niso najbolj izkazali; Jurij Tepeš je po polovici tekme na 15. mestu, Kranjec pa je 29. Že po prvi seriji sta nastope končala Tomaž Naglič, ki je le za mesto zgrešil trideseterico, ter Jernej Damjan, ki je končal kot 33.

Janus: Vse se da nadoknaditi

Glavni trener reprezentance Goran Janus je po koncu dneva obžaloval zamujen Prevčev skok: "Škoda je, da je bil Petrov drugi skok zamujen, saj je šlo po zlu kar nekaj metrov. A pozitivna stvar je, da je ostal na tretjem mestu. Razlike so majhne, vse se da nadoknaditi, tako da gremo naprej."

Sobotna tretja serija, vremenski obeti so slabi, naj bi se predvidoma začela ob 16. uri.

Komentarjev 1
  • Zvonko Bohar 08:47 15.marec 2014.

    ha,ha-to so slo.junaki-ko jim gre je vse ok,ko pa negre,pa krivo ,vreme,slabo počutje,velika zelja ,itd.če bi vsak zaposlen u fabriki delal take napake ,bi ga takoj fuknili in to brez keša. naši pa hočejo nagrade-kurac u dupe,pa naj gre delat.