Šport
15 ogledov

Mišmaševo senca pognala v dir

Maruša Mišmaš 3000 m zapreke EP v atletiki EPA
Grosupeljčanka Maruša Mišmaš (Mass) je drugi dan evropskega dvoranskega prvenstva v atletiki v Pragi v finalu teka na 3000 m zasedla osmo mesto.

S časom 8:59,51 je Mišmaševa le za dobro sekundo in pol zaostala za osebnim rekordom, ki ga je dosegla dan prej v kvalifikacijah (8:57,96). Zmagala je Rusinja Jelena Korobkina (8:47,62).

"Zelo sem vesela. Čeprav sem šele drugič tekla na velikem članskem tekmovanju, pa lahko rečem, da sem bila doslej vedno v finalu in sem na nek način stalna finalistka EP. Priprave na finale so potekale dobro, nisem bila preveč živčna in sem se dobro počutila. Zelo sem zadovoljna, da sem po včerajšnjem teku ponovno tekla pod devetimi minutami. Bila sem zelo utrujena in sem v soboto komaj živela ves dan. Takoj po kvalifikacijah sicer utrujenosti še nisem tako čutila, dve uri pozneje pa so napori prišli za mano," je po finalu povedala Grosupeljčanka, ki je drugič v karieri tri kilometre pretekla pod devetimi minutami.

Dvajsetletna Mišmaševa je začela teči takoj za vodilnimi, le po slabem kilometru je nenadoma nazadovala na rep nastopajočih, vendar je bila že 200 m pozneje znova na prejšnjem mestu, sredi skupine finalistk. Kilometer in 200 m pred ciljem se je zgodba ponovila in za Mišmaševo so bile le tri tekmovalke. Sedem tekačic je bilo pred njo tri kroge pred koncem, v zadnjem krogu pa jo je skušala prehiteti Avstrijka Jennifer Wenth, vendar je mlada slovenska atletinja zdržala in jo ugnala za dobre tri desetinke.

"Želela sem se držati vodilnih, ker vsako mesto šteje in se je treba za vsako potruditi. Slišala se trenerja Svetlana Vujasina, ki mi je med tekom dvakrat zaklical, da naj grem naprej. Prvič je šlo, drugič pa nisem mogla več in sem malo popustila. V ciljni ravnini pa sem videla le senco za sabo in sem takoj na to pospešila, da ne bi bila deveta. Takoj tedaj sem pomislila, da je dobro, da smo v dvorani, ker se sence zelo dobro vidijo, povsem drugače, kot na prostem."

V pričakovanju poletne sezone

Mišmaševa je leta 2013 na EP v krosu v Beogradu osvojila bronasto medaljo med mladinkami, med katerimi je bila leta 2012 četrta in je bron zgrešila za sekundo. Že leta 2011 je na tovrstnem tekmovanju, ki je bilo v Velenju, z 21. mestom dosegla najboljšo slovensko uvrstitev na tekmovanju. Lani je prvič nastopila na članskem evropskem prvenstvu na atletski stezi in se avgusta v Zürichu na 3000 m zapreke uvrstila v finale, kjer je zasedla 10. mesto. Letos je 21. februarja na dvoranskem prvenstvu Balkana v turškem Istanbulu osvojila zlato medaljo in na 3000 m s časom 9:00,13 izpolnila tudi mednarodno normo za EP.

"Zahvaljujem se Khalidu Nasifu, saj je bil fizioterapevt slovenske reprezentance ves čas z mano, tudi pred finalno tekmo. Je sicer včeraj opravil le kratko masažo, saj nisem želela, da bi bila še dodatno utrujena po kakšni daljši masaži, vendar mi je pomagal, tako kot lani v Zürichu," se je pomembnemu členu slovenske ekipe zahvalila Mišmaševa.

Velika pričakovanja ima tudi pred sezono na prostem. "Glede na to, da sem v Pragi tako dobro tekla, se že zelo veselim poletne sezone in tekov v svoji disciplini, na 3000 m zapreke. Na EP za mlajše člane si želim zmagati, potem pa počasi naprej. Za SP avgusta v Pekingu ne morem še nič reči. Sedaj sicer kaže zelo dobro, vendar pa bom morala še malo počakati, da bom videla, kako mi bo šlo v poletni sezoni," je menila Mišmaševa.

Maja Mihalinec se je v dopoldanskih kvalifikacijah z izenačenim 11. izidom brez težav uvrstila v polfinale teka na 60 m, ki bo v nedeljo ob 14.30. V prvi skupini dopoldanskih kvalifikacij je bila atletinja velenjskega kluba tretja z izenačenim osebnim rekordom in se je s 7,26 sekunde po mestih neposredno uvrstila v nadaljevanje tekmovanja. Saša Babšek (Slovenska Bistrica) je v kvalifikacijah troskoka dosegla 19. izid in je izpadla s 13,46 metra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.