Zdravje > Življenjski stil
42 ogledov

Mit o osmih kozarcih vode

Voda iz pipe Profimedias
Analiza raziskav zavrača tudi trditev, da naše telo začuti žejo šele tedaj, ko smo dehidrirani.

Pomembno je, da pijemo veliko tekočine, saj zadostne količine tekočine poskrbijo, da ostanemo zdravi. Ni pa res, da mora odrasla oseba na dan spiti osem kozarcev vode, kar bi pomenilo okoli dva litra in pol vode na dan.

Ameriški pediater Aaron E. Carroll iz Univerze v Indiani pravi, da je to le mit. Tisti, ki na dan ne spijejo osem kozarcev vode, po njegovih besedah ne bodo zaradi tega dehidrirani in zaradi tega ne bodo imeli suhe in nagubane kože.

Iz leta 1945

Izvor mita o osmih kozarcih vode na dan sega v leto 1945, ko je količino predlagala ameriška organizacija za varnost v prehrani Food and Nutrition Board. Predlog je podala brez dokazil oziroma podpore znanstvenih podatkov.

Pediater pojasnjuje, da zaužijemo velike količine tekočine s hrano, predvsem s sadjem in zelenjavo, tekočino pa pridobimo tudi z juhami in denimo mlekom. Pravi, da lahko ob uravnoteženi prehrani z veliko zelenjave in sadja pijemo zmerno in bomo tako zaužili prav tako dovolj tekočine.

Kofein in alkohol 

Glede dehidracije se pojavljajo tudi drugačne neresnice. Ena takšnih je ta, da pijače s kofeinom ali alkoholom pripomorejo k dehidraciji. Analiza raziskav na to temo, ki jo je leta 2002 naredil zdravnik iz ameriške Dartmouth University Heinz Valtin, pa to zavrača.

V isti analizi raziskav zavrača tudi trditev, da naše telo začuti žejo šele tedaj, ko smo dehidrirani. Pravi, da to ni res in da naše telo najbolje ve, kdaj potrebujemo tekočino.

Caroll pravi, da sicer obstajajo izjeme. Sam daje smernice za zdrave odrasle osebe, ki čez dan veliko sedijo in živijo v zmernem podnebju. Smernice so lahko zelo različne pri aktivnih posameznikih, pri bolnih in tistih, ki živijo v zelo vročem podnebju. Ti bi lahko dnevno potrebovali še več kot osem kozarcev vode na dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.