Slovenija
2573 ogledov

Miti in zablode o kolesarskih pravilih: Zaradi alkohola odvzem vozniškega izpita?

kolo Saša Despot
Med kolesarji o cestnoprometnih predpisih krožijo miti in zablode. Nekaj trditev smo preverili, a kljub temu, da policisti vseh predpisov ne preverjajo, ne pozabite, da gre za vašo varnost!
  • Na kolesu je potrebna le sprednja luč, zadaj je dovolj le kresnička.

Ta trditev absolutno ne drži. Zakon o pravilih cestnega prometa v 9. odstavku namreč določa, da "mora imeti voznik ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgano na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani kolesa mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pedal rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike".

Le z odsevnikom tako globi 80 evrov ne boste ubežali, policisti pa bodo v večini primerov tolerirali tudi naglavno svetilko.     

  • Za kolesarje na kolesarski stezi semafor, kjer ni talne označbe, ne velja. 

Ali mora kolesar upoštevati semafor, na katerem ni eksplicitno označen kolesar, in na koledarski stezi ni talne označbe? "V tem primeru se mora kolesar ustaviti na znak rdeče luči na semaforju," je bila jasna predstavnica policije Vesna Drole. V primeru, da je kolesarska steza speljana mimo semaforja, pa semafor kolesarjev ne vključuje.

Dunajska cesta  | Avtor: Google Maps Google Maps
Zaloška cesta  | Avtor: Google Maps Google Maps

 

  • Policisti se požvižgajo na kolesarske izkaznice.

Za to trditev bi lahko rekli, da je skorajda resnična. Na policiji pravijo, da policisti občasno (zelo redko) otrokom pregledujejo kolesarske izkaznice.

Otrok do dopolnjenega 14. leta starosti pravilo ne sme samostojno voziti kolesa v prometu, če nima kolesarske izkaznice, ki jo pridobi po uspešno opravljenem usposabljanju za vožnjo kolesa. Kolesarski izpit bi lahko otroci opravili že z osmimi leti, a osnovne šole tečaje povečini organizirajo pri desetih letih. 

  • Kazen je nižja za vožnjo po kolesarski cesti v nasprotno smer kot za vožnjo po pločniku.

No, v obeh premerih gre za prekršek, ki je tudi nevaren. Globa za vožnjo kolesarja po kolesarski stezi v nasprotno smer in za vožnjo kolesarja po pločniku pa je 40 evrov. Torej zgornja trditev je popolnoma napačna!

  • Zaradi prekrškov na kolesu - vožnja pod vplivom alkohola - je mogoče izgubiti vozniški izpit za avtomobil.

To ne drži, prav tako ne boste dobili kazenskih točk. "So pa denarne globe za kolesarja za vožnjo pod vplivom alkohola enako visoke kot pri voznikih motornih vozil," navajajo na policiji. Globa za vožnjo pod vplivom alkohola znaša od 300 do 1.200 evrov.

Vsekakor pa se je potrebno zavedati, da alkohol oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je ima slabšo sposobnost zaznavanja, napačno ocenjuje razdalje, ima počasnejše reakcije, motnje pri ravnotežju ...

Komentarjev 14
  • kapibara 20:36 16.avgust 2016.

    Od pešcev edina korist... ko jih ni na kolesarski stezi.. so na dopustih..

  • kapibara 20:35 16.avgust 2016.

    Maš pa srečo.. to se na Miklošičevi redko zgodi.. Je pa res, da sem v sled cinglanja pešcem,ki imajo večinoma "porobleme" z gsm in ne gledajo, kje se gibljejo, zamenja že DVA cinglna..

  • Avatar Leon
    Leon 18:37 16.avgust 2016.

    Obvezna obravnava kolesarjev s strani policmanov in redarjev 3+1 je pravo razmeje . Ob spominu na obravnavo mlade kolesarke na prešercu jih ne morem več jemati resno .