Magazin
65 ogledov

Miti o mačkah in dojenčkih ne držijo

zivljenje 05.02.14. dojencek, macka, mama, foto: shutterstock Shutterstock
Otroka z živaljo nikoli ne pustite brez nadzora.

"Pomembno je, da otrok in žival nista nikoli sama, brez nadzora, saj odziva živali ne moremo predvideti," izpostavlja veterinarka Iris Selan in dodaja, da bi težko govorili o drugih posebnih nevarnostih med domačimi ljubljenčki in dojenčkom. "Ne poznam primera, ko bi se mačka ulegla na dojenčka in ga zadušila, prav tako je neresničen mit, da muce vleče k dojenčku zaradi vonja po mleku," pripoveduje sogovornica.

Privadite žival

Pred prihodom dojenčka v hišo, v kateri živijo domači ljubljenčki, je vanjo najbolje postaviti kos njegovega oblačila, ki bo prinesel vonj v stanovanje. "Pomembno je tudi, da se z domačim ljubljenčkom po prihodu otroka poskušamo ukvarjati v približno enakem razmerju kot prej in da mu dovolimo pogledati novega družinskega člana," pravi Selanova.

Nevarnosti ni

"Živalska dlaka kot takšna dojenčkom ni nevarna razen pri tistih z alergijo," pojasnjuje veterinarka in dodaja, da bi dojenček lahko prek iztrebkov dobil zajedavce, vendar pa je to malo verjetno. "Pomembno je, da stvari ne zapletamo, saj se mi do zdaj še nobena stranka ni pritožila zaradi težav, povezanih z dojenčkom, ki je v hišo prišel kasneje kot muca ali pes," sklene sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.