Slovenija
27 ogledov

Mižanje pred delovnimi nesrečami

slovenija 28.01.14, ogled gradbisca novih objektov Fakultete za kemijo in kemijs Anže Petkovšek
Poškodbe. Inšpektorji sumijo, da veliko manjših nesreč na delu ostane neprijavljenih. Pozivajo delavce.

"Opažamo, da delodajalci ne prijavijo vseh nesreč pri delu, v katerih so bili delavci poškodovani in so bili zato odsotni več kot tri delovne dni," opozarjajo na Inšpektoratu RS za delo (ID). Sumijo tudi, da se dogajajo primeri, ko delodajalci delavce silijo, naj ne povedo, da so se poškodovali na delovnem mestu, še posebno če poškodbe niso težje. "Vendar lahko takšne konkretne podatke pridobimo le na podlagi prijav delavcev, ki pa jih ne zasledimo," pojasnjujejo na ID.

Neprijavljanje veliko stane

Lani so inšpektorji odkrili 17 kršitev pri prijavi nesreč pri delu, ki jih morajo delodajalci sicer obvezno prijaviti. "Ugotavljamo, da jih delodajalci pogosto prijavljajo takoj, to je v času, ko še ne vedo, ali bo poškodovani delavec odsoten z dela več kot tri delovne dni ali ne," pravijo na ID. Izrekli so tudi šest glob, dve opozorili in en opomin delodajalcem, ki nesreč sploh niso prijavili. Za ta prekršek inšpektorji naložijo do 40.000 evrov kazni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.