Svet
14 ogledov

Med iskanjem bogastva jih je pokopal plaz

Mjanmar
1/2
EPA
V zemeljskem plazu na odročnem nahajališču žada v severu Mjanmara je umrlo najmanj 90 ljudi.

Žrtve, ki jih je pokopal plaz, so žad iskale v ogromnem kupu odpadnega materiala, ki so ga tam odložili stroji rudarskih podjetij, piše STA.

Plaz je pod seboj pokopal več deset barak, v katerih so živeli priložnostni delavci, ki so v odpadnem materialu iskali te poldrage kamne zelene barve.

Predstavnik lokalnih oblasti v zvezni državi Kachin je sporočil, da so našli 90 trupel, pogrešajo pa še okoli 100 ljudi. Reševalna akcija se medtem nadaljuje.

Večina najbolj kakovostnega žada, ki ga najbolj cenijo na Kitajskem, izvira prav iz Mjanmara, kjer posel s temi poldragimi kamni obvladuje več milijard dolarjev vredna industrija, povezana z vojaško elito.

Zemeljski plazovi so velika nevarnost za ljudi, ki na skrivaj kopljejo po odpadnem materialu v upanju, da bodo našli kos žada, ki jim bo prinesel bogastvo. Samo letos, ko so rudarska podjetja po navedbah domačinov močno povečala proizvodnjo, je v tovrstnih nesrečah umrlo več deset ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.