Slovenija
110 ogledov

Mlad zdravnik: Vsaj pol moje generacije je že v tujini

stavka Sašo Despot
"Vsaj pol moje generacije je v tujini," nam je povedal mlad zdravnik. Po podatkih zdravniške zbornice jih toliko ni odšlo v desetih letih.

"Vsaj pol moje generacije je že v tujini," nam je povedal mlad zdravnik specialist. 

Na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) smo preverili, koliko zdravnikov, ki so v zadnjih desetih letih opravili specializacijo in radiologije in anesteziologije, je odšlo v tujino. Teh specialistov namreč precej primanjkuje in eno izmed teh specializacij ima tudi naš sogovornik. Podatki so nas šokirali. Ne zato, ker bi v tujino odšlo tako veliko zdravnikov, ampak ker teh ljudi sploh ni v statistiki. 

Odhod specialistov | Avtor: Zdravniška zbornica Slovenije Zdravniška zbornica Slovenije

Od skupaj 85 specialistov radiologov, ki so specializacijo opravili v zadnjih desetih letih, sta tako po podatkih zdravniške zbornice v tujino odšla le dva, za tri nimajo podatka. Od 89 anesteziologov pa so po podatkih zdravniške zbornice v tujino odšli le štirje. 

Odhod specialistov | Avtor: Zdravniška zbornica Slovenije Zdravniška zbornica Slovenije

"Ti podatki so neumnost"

Iz generacije našega sogovornika naj bi v tujino odšel en zdravnik. "Ti podatki so neumnost. Vem za vsaj osem kolegov iz moje generacije, ki so v tujini," je podatke komentiral zdravnik in dodal, da morda niso več člani zdravniške zbornice. 

"Po podatkih registra Zdravniške zbornice Slovenije so vsi specialisti obeh strok, ki so opravili specializacijo v obdobju 2005 do 26. junija 2016,  člani Zdravniške zbornice Slovenije," so pojasnili v ZZS. 

A naš sogovornik sedmih svojih kolegov, ki delajo v tujini, v registru zdravniške zbornice ni več našel, kar bi moralo pomeniti, da niso več člani. 

Podatke javljajo člani sami, zato morda niso pravilni

Na zdravniški zbornici pravijo, da podatke javljajo člani sami, zato ni nujno, da so pravilni. 
Ali sploh kdo v državi ima točne podatke? Na zavodu za Zdravstveno zavarovanje Slovenije so nam predlagali, da se obrnemo na zdravniško zbornico. "Teh podatkov na NIJZ ne zbiramo. Podatke o odhodu zdravnikov v tujino imajo na Zdravniški zbornici Slovenije," pa so odgovorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer sicer vodijo bazo podatkov o izvajalcih zdravstvene dejavnosti. 

Na ministrstvu za zdravje na naše vprašanje, kdo ima zanesljive podatke o odhodih  zdravnikov v tujino, niso uspeli odgovoriti, a kot kaže so vse dosedanje razprave o tem, koliko zdravnikov pobegne v tujino, temeljile na na podatkih, ki niso nujno točni. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • tomazz 14:52 04.julij 2016.

    V državni upravi, kjer delam, moram podpisati, da bom povrnil stroške izobraževanja v primeru prekinitve delovnega razmerja v določenem času.Treba je vzpostaviti pogoje, da bodo mladi lahko in želeli ostati v SLO, če ne bomo kmalu država zaposlenih starčkov.

  • MihaMB 12:45 04.julij 2016.

    Mi smo res banana republika...v vsakem privatnem podjetju ti ob plačilu kakšnega izobraževanja pomolijo pod nos tudi pogodbo, da boš določen čas delal v tem podjetju. Kaj pa pri nas v državni upravi? Država ti plača študij, specializacijo, ti pa ...prikaži več lahko naslednji dan odideš v tujino? Banana republika...

  • Avatar Leon
    Leon 08:28 04.julij 2016.

    Zahodne države EU sprejemajo najboljše kadre ,ostali pač ostajajo doma in jamrajo ! Prebral sem članek upokojenega doktorja Eldar M. Gadžijeva v zborniškem glasilu ISIS o napakah naših zdravnikov ! GROZA ! Tega nihčene omenja na ministrstvu .