Šport
45 ogledov

Mlade Slovenke ugnale Francozinje

odbojka, Slovenija CEV
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v Viana do Castelu v drugem krogu kvalifikacijskega turnirja skupine F za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Japonskem, premagala Francijo s 3:0 (17, 15, 16).

Prvega dne kvalifikacijskega turnirja so tako slovenske kot francoske odbojkarice ostale praznih rok. Medtem ko je bil poraz slovenske ekipe proti Nemčiji pričakovan, to zagotovo ne velja za Francozinje, ki jih je s 3:2 (21, -13, -23, 25, 13) premagala domača reprezentanca. Tudi v zadnjem dvoboju prvega kroga je prišlo do presenečenja, saj je bila Estonija s 3:1 (17, -17, 23, 20) boljša od Finske. Tudi po drugem tekmovalnem dnevu je francoska izbrana vrsta ostala brez točk, zato pa so Slovenke po boljši igri vknjižile tri in so še naprej v igri za najmanj drugo mesto, s tem pa tudi za uvrstitev v dodatne kvalifikacije.

Če so slovenske odbojkarice svoj prvi dvoboj na Portugalskem začele s prevelikim spoštovanjem do nasprotnic, tudi preveč nervozno, je bilo popolnoma drugače proti Francozinjam, ki so jih predlani premagale v dodatnih kvalifikacijah za svojo prvo uvrstitev na evropsko prvenstvo. Ob boljšem servisu in napadu so Slovenke na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk, po novih dveh zaporednih pa je bilo že 10:5 za izbranke selektorja Alessandra Chiappinija. Tudi v nadaljevanju niza niso popuščale, hitro so prišle do prednosti sedmih točk (14:7), takšna pa je bila razlika tudi ob drugem tehničnem odmoru. To pa je bila dovolj velika prednost za prvi slovenski niz na letošnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

V drugem nizu so Francozinje z razigranimi Slovenkami držale korak le do sedme točke, že do drugega tehničnega odmora pa so zaostajale za šest točk. Ob boljšem bloku, v tem elementu igre sta se odlikovali predvsem Tina Grudina in Iza Mlakar, slednja je bila učinkovita tudi v napadu, je prednost slovenske ekipe do konca niza le še naraščala, na koncu je znašala deset točk. Za nameček so slovenske odbojkarice ves čas držale visoko raven sprejema, kar je Evi Mori omogočilo, da je razigrala soigralke, tako da so bile francoske odbojkarice popolnoma nemočne.

V podobnem ritmu, kot je končala drugi niz, je slovenska ekipa začela tretjega. Po vodstvu z 8:4 ob prvem tehničnem odmoru si je do drugega, priigrala sedem točk prednosti. Vendar to še ni zadovoljilo slovenskih odbojkaric, ki niti v enem trenutku niso dovolile nasprotnicam, da bi se jim približale. V vseh treh nizih so naredile le osem lastnih napak, od tega na servisu štiri, v napadu je bila njihova učinkovitost 55-odstotna, čeprav so bile Francozinje celo nekaj boljše na sprejemu, zato pa so Slovenke dosegle deset blok točk, same pa so se vanj "ulovile" šestkrat.

"Igrali smo popolnoma drugače kot včeraj. Dekleta so bile veliko bolj sproščene in so pokazale, česa so sposobna. Zelo dobro smo servirali in bili prodorni tudi v napadu. Zelo dobro smo igrali v igri za menjavo, hkrati pa smo uspešno zaustavljali napade tekmic. Mislim, da smo se z današnjo igro približali temu, k čemur smo težili skozi celotne priprave. Pomembno je, da smo zmagali s 3:0 in da ostajamo v igri za napredovanje. Zdaj pa je že čas, da se posvetimo naslednji tekmi," je dvoboj ocenil Chiappini.

Tina Grudina pa je dejala: "Francozinjam se je poznalo, da so včeraj igrale težko tekmo in pet nizov. Na neki način smo bile tako v prednosti, poleg tega smo si res želele dobre igre. Zelo dobro smo servirale, njim pa, ob slabšem sprejemu, igra nikakor ni stekla. Me smo zelo dobro igrale v vseh elementih igre in zares smo vesele, da smo zmagale. A že zdaj moramo to zmago odmisliti in začeti razmišljati o petkovi tekmi, ki ne bo lahka."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.