Šport
147 ogledov

Mladi Slovenci v vrhu ju-jitsuja

Celotna ekipa, ki je Slovenijo zastopala v Grčiji. (Foto: Rok Šuster) Žurnal24 main
Med 26. in 29. novembrom se je v Atenah odvijalo svetovno kadetsko in mladinsko ju-jitsu prvenstvo. Slovenska reprezentanca je osvojila kar 10 kolajn, dvakrat pa je zaigrala tudi slovenska himna.

Med 26. in 29. novembrom se je v Atenah odvijalo svetovno kadetsko in mladinsko ju-jitsu prvenstvo. Slovenijo je predstavljalo 19 tekmovalcev v borbah in trije pari v duo sistemu. V odpravi so bili poleg reprezentantov še trije sodniki, tehnično osebje, selektorja in nekateri klubski trenerji ter predsednik Ju-jitsu zveze Slovenije Robert Perc.

Selektor za borbe je bil Tomi Stanković, za duo sistem pa Dejan Kink. Oba sta pred odhodom dejala, da lahko naši tekmovalci upravičeno pričakujejo kar nekaj kolajn. V Ju-jitsu zvezi Slovenije so bili zelo veseli, da se je njuna napoved uresničila, saj so tekmovalci domov prinesli kar 10 kolajn: dvakrat zlato, štirikrat srebro in štirikrat bron.

Naslov svetovnega prvaka sta osvojila dva duo para, in sicer med mešanimi duo pari pri mladincih sta slavila Andrejka Ferenčak in Matic Derenda, med moškimi duo pari pri kadetih pa Tilen Kolarič in Andraž Božičnik, ki sta se v finalu pomerila kar z reprezentančnima in klubskima kolegoma Juretom Žabjekom in Žanom Obradovičem, ki sta se morala zadovoljiti z naslovom svetovnih podprvakov. Duo del naše reprezentance je tako dokazal, da je Slovenija vodilna sila v tem sistemu.

Tudi med ju jitsu borbami smo dosegli zavidanja vredne rezultate: Tamara Barbara Barbarič (mladinka do 55 kg) in Iva Resanovič (mladinka do 70 kg) sta dokazali, da stereotip o nežnosti žensk ne drži popolnoma, saj sta vsaka v svoji kategoriji dosegli odlično 2. mesto. Prav tako pa je drugo mesto med kadeti do 60 kg osvojil Matej Knezič. Na tretji stopnički so stali naslednji reprezentanti Slovenije: Irma Pirc v kategoriji kadetinj do 52 kg, Anja Laznik v kategoriji kadetinj do 63 kg, Patricija Jerman v kategoriji kadetinj do 48 kg in Sabina Predovnik med mladinkami nad 70 kg.

Omeniti velja še nekatere dosežke, in sicer je Barbara Stiplošek med kadetinjami do 70 kg dosegla 5. mesto, prav tako sta 5. mesto dosegla tudi Peter Pšeničnik v kategoriji mladincev do 85 kg in Rožle Kaučič v kategoriji mladincev do 63 kg. Anže Vujčič pa je v kategoriji kadetov do 66 kg dosegel zavidljivo 7. mesto, kar je v svetovnem merilu zelo lepa uvrstitev in dobra popotnica za prihodnja tekmovanja.

Predsednik Ju-jitsu zveze Slovenije Perc je po koncu prvenstva dejal: "Kot predsednik Ju-jitsu zveze Slovenije in generalni sekretar Evropske ju-jitsu zveze me je doletela izredna čast, da sem kar nekaj našim nosilcem kolajn na svetovnem prvenstvu uradno podelil kolajne in stal zraven najboljših - tudi ob poslušanju slovenske himne. Kar pa še posebej šteje, je izjemno športno vedenje vseh naših reprezentantov - tako na blazinah kot tudi ob njih - in ponos na mlado generacijo tekmovalk in tekmovalcev. Svetu smo pokazali, da ne znamo samo športno zmagovati, ampak tudi športno prenesti poraz."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.