Svet
14 ogledov

Sojenje Mladiću prekinjeno za nedoločen čas

Sojenje Mladiću
1/11
ICTY
Sojenje zoper Mladića je prekinjeno za nedoločen čas. Vzrok: obramba trdi, da ji je tožilstvo prikrivalo dokaze. Glavna tema je bil sicer danes genocid v Srebrenici.

Že drugi dan sojenja poveljniku bosanskih Srbov Ratku Mladiću je prišlo do zapleta, zaradi katerega je sojenje prekinjeno, in to za nedoločen čas. Po zakonu ima namreč obramba še pred sojenjem pravico, da preuči vse dokaze tožilstva, obramba pa trdi, da ji je tožilstvo nekatere dokaze zamolčalo, zato je zahtevala prekinitev sojenja.

Za katere dokaze gre in koliko časa bo sojenje prekinjeno, ni znano, lahko pa prekinitev traja tudi več tednov, poroča CNN.

Srebrenica je bila genocid

Danes bi sicer morali na sojenju spregovoriti o dogodkih v Srebrenici, kjer je osem tisoč Bošnjakov julija 1995 umrlo pod strelnim orožjem vojakov Ratka Mladića (kronologijo dogodkov si lahko ogledate v zgornji fotogaleriji). Deset let kasneje je haaško sodišče potrdilo, da to ni bil samo pokol, ampak genocid.

Sedemnajst let kasneje Mladić še vedno ne obžaluje ničesar. Kot poroča CNN, se je v sodni dvorani haaškega sodišča vedel, kot da je še vedno na bojišču. V sodni dvorani so bile tudi matere Srebrenice, a tokrat je moč na njihovi strani. Kot je dejal tožilec Peter McCloskey, dvoma o tem, da se je v Srebrenici zgodil eden najhujših zločinov na evropskih tleh, ni: "Zato naj bom povsem jasen; zločin ne bo osrednja tema tega sojenja. Osrednja tema bo samo ena stvar – individualna odgovornost Ratka Mladića."

Ta je v sodni dvorani povsem mirno gledal posnetke pokola in beguncev. Trdi, da so obtožbe pošastne, zato se je včeraj, prvi dan sojenja, opredelil za nedolžnega.

Komentarjev 7
  • VSK 17:45 18.maj 2012.

    ti maš kej za povedat o moriji ???!!!!a si ti tud od vsake kepice dal na stran pol € in pošilju svojim 10 bratom da so zažigal prek 1000 let stare manastire ?

  • VSK 17:44 18.maj 2012.

    NAPAKA!- novinar PM, zakaj kršiš svoj delovni kodeks in navajaš lažne stvari, zavajaš javnost s svojim dejanjem ter nepristransko sodeluješ v zahodni goniji Vs. "rest of the world" ???!!!zadnji dve sliki nista nikakor iz Srebrenice (tam ni bilo ...prikaži več nikakršnih specialnih enot aka. rdečih beretk aka. Zemunski klan v tem primeru) to sta sliki iz sojenja kriminalnim kalimerotom v Srbiji (točneje na Kosovu)!

  • privat 14:27 18.maj 2012.

    sojenje se mora končati z smrtjo tega morilca pod vsako ceno!! ali dolgo sojenje da mu srce popusti ali pa z usmrtitvijo tega morilca! Vse drugo vodi še v večje morije ,ki se bojo posledično zgodile!