Avto
36 ogledov

Mladim voznikom se obetajo hude omejitve

Aretacija Darka Šarića Reuters
Zaradi hude petkove nesreče, v kateri je mladenič v Beogradu povzročil smrt treh sovrstnikov, nameravajo v Srbiji na hitro prepovedati vožnjo premočnih avtomobilov.

V noči na soboto je zaradi izgube nadzora nad prehitrim kupejem BMW-jem serije 3 v Donavo zapeljal 19-letni voznik avta, v katerem so poleg njega sedeli še štirje potniki, eden od njih pa je bil v prtljažniku. Iz avta je uspelo izplavati le trojici, medtem ko so v BMW-ju umrli 18- in 16-letno dekle ter 20-letnik, ki so ga našli v prtljažniku. Voznik je bil pijan in ni imel izpita. Policija ga je pridržala.

Nesreča močno odmeva v Srbiji, ministrica Zorana Mihajlović, pristojna za promet, pa je včeraj napovedala, da bo v ponedeljek osnovala delovno skupino, ki bi po hitrem postopku pripravila spremembe za večjo varnost mladih v prometu. Ministrica je dejala, da bo ena od glavnih sprememb določilo, po katerem mlajši od 21 leta ne bodo več smeli upravljati avtomobilov, ki imajo več kot 1,4-litrski motor, prav tako mladi vozniki ne bodo smeli upravljati avtomobila med 23. in 6. uro. Zanje bo veljala ničelna toleranca na alkohol, kazni pa bodo podvojene, če se bodo v primeru kršitve v avtu nahajale še mladoletne osebe. 

Nov zakon naj bi pričel veljati že 1. januarja 2015.

Komentarjev 9
  • Pepe007 08:37 24.november 2014.

    Takšne omejitve os seveda neumne in bi udarile po žepih in po času starše. Otroci ne bi smeli voziti družinskih kombijev in podobno. Nasvet politikom: pamet prebivalstvu se ne "seje" skozi zakonodajo, temveč se mu "vgradi" v otroških letih. Politika ...prikaži več ima tu izredno veliko moči, saj ima nadzor nad vrtci in šolami.

  • vzev 17:30 23.november 2014.

    Odlična ideja. To bo sigurno rešilo čisto vse nesreče, ki se zgodijo. Pa kaj politiki res ne morejo malo razmišljati. Kaj ti pomaga, da voziš avto 1.4 če pa z njim lahko enostavno pelješ vsaj do 150km/h. Kaj ti pomaga ...prikaži več takšna omejitev, ko pa imajo novi avti z 1,0 turbo motorji večjo moč kot stari 1.6? Kaj če imajo v družini avto z motorjem 1.6 pa pomeni, da mlad voznik sploh ne bo smel voziti, kar je pa zopet izredno slabo, ker ne bo dobil nobenih izkušenj. Najbolj neumna mi je pa ta prepoved vožnje od 23 do 6 ure. Kaj se politiki sploh zavedajo, da nekateri začnejo s službo že ob 6 ali prej. Kako bo takšen prišel v službo. Potem zopet eni zvečer zaključijo s službo ob 22. uri. Kaj če imaš do doma več kot eno uro. Kako bo takšna oseba prišla domov. Kaj če se nekje med potjo zgodi kakšna nevšečnost (zaprta cesta, nesreča ), to pomeni, da mora voznik pustiti avto nekje ob ceste, ker ne bo uspel priti do doma do 23 ure.

  • Skippy 16:55 23.november 2014.

    Kje pa ti v kateri normalni državi piše, da se z motorjem ne smeš peljati ob 23.15?