Zdravje > Otrok
55 ogledov

Mladostniki v prostem času presedijo več kot štiri ure na dan

otrok racunalnik Shutterstock
V zadnjih 12-letih je vse več mladostnikov v Sloveniji vedno manj aktivnih. Vsaka tretja petnajstletnica v prostem času vsak dan presedi več kot štiri ure.

Le še 18 odstotkov mladostnikov je telesno dejavnih vse dni v tednu, vsak peti mladostnik pa v prostem času več kot štiri ure preživi v sedečem položaju, je pokazala raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC  2014) Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Redno telesno dejavnih le sedem odstotkov petnajstletnic

"Podatki tudi kažejo, da so fantje v vseh starostnih obdobjih bolj telesno dejavni kot dekleta. Sicer pa s starostjo telesna dejavnost  upada, tako je dovolj telesno dejavnih največ 11-letnikov, sledijo 13- in 15-letniki. Med 15-letnimi dekleti jih je redno telesno dejavnih le še dobrih sedem odstotkov," je povedala Andreja Drev z NIJZ.

V obdobju zadnjih dvanajstih let (2002–2014) raziskava beleži upad redno telesno dejavnih mladostnikov, in sicer še posebej med 11-letniki in med 15-letnimi dekleti.

mladi, sedenje | Avtor: NIJZ NIJZ

V prostem času predvsem sedijo

Raziskava kaže, da vsak peti mladostnik v prostem času več kot štiri ure na dan presedi. Sedenja je z leti vse več, med 15-letniki je tako največ tistih, ki preveč časa preživijo v sedečem položaju. To še posebej velja za 15-letna dekleta, kjer že vsako tretje dekle v prostem času sedi več kot štiri ure na dan."Ker so sedeča vedenja dejavnik tveganja za razvoj debelosti in prekomerne telesne teže ter drugih kroničnih nenalezljivih bolezni, se priporoča njihovo  omejevanje,  in  sicer  na  dan  do največ dve  uri sedenja pred  ekrani, omejevanje sedečega transporta,  omejevanje prekomernega sedenja (več kot štiri ure na dan) in časa preživetega v zaprtih prostorih," je poudarja Drevova.

mladi, sedenje | Avtor: NIJZ NIJZ


Med šolskim letom več kot polovica mladostnikov gleda televizijo, videoposnetke in druge zabavne vsebine dve uri ali več na dan. Skoraj vsak četrti mladostnik med šolskim tednom igra igrice na računalnik ali druge elektronske naprave dve uri ali več na dan. In približno vsak drugi mladostnik med šolskim tednom uporablja elektronske naprave za domače naloge ali e-pošto in podobno dve uri ali več na dan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.