Vizita za živali > Svetovalnica
54 ogledov

Mlajši mucek napada starejšega

Dizelaš prede kot najbolj krotka mucka. Žurnal24 main
Bralka ima dva mucka, moti pa jo, ker se mlajši vede agresivno do starejšega mucka. Prosi za nasvet.

Vprašanje: Doma imam dva muca. Enega starejšega (6 let) mešanca z perzijsko mačko, ki je kastriran, in 9 mesecev starega mačka (navadna mačka), ki je tudi kastriran. Problem je, ker mladi mucek precej agresivno napada starejšega, občasno pa tudi nas z grizenjem in skakanjem. Ne gre za zdravstvene teževe muc, če pa imate kakšen nasvet, da bo medsebojno sobivanje muc sprejemljivo, bi vam bila hvaležna.

Mlajši mucek je pri hiši od junija lani, starejši muc je zelo socializiran in je večji del časa notri, čez dan gre tudi na vrt oziroma v bljižnjo okolico, ponoči pa spi v hiši. Ker je dolgodlak, je naučen tudi na nego dlake in se pusti razčesavati. Mlajšega muca sem uspela naučiti na  podoben ritem, tako da gre čez dan tudi ven, predvsem je rad v naši družbi, je zelo družaben, ponoči pa oba muca brez problema spita v hiši, seveda vsak na svojem koncu.
 
Starejši muc mlajšega tolerira. Ko pa se mlajši želi igrati ali pride v bližino, starejši muc zapiha. Mlajši se mu ponavadi umakne, vendar ta rad vzbuja pozornost s skakanjem in grizenjem. To je moteče, saj na enak način skače tudi na nas. Mogoče gre za igro in se bo počasi prilagodil, sicer pa  med mucama ni sovraštva. Zdi se mi, da sta medsebojno ljubosumna.

Odgovarja Iris Selan, dr. med. vet., Klinika tristokosmatih

Če se igrata med seboj, tudi če se rangirata, pa seveda brez večjih poškodb, potem to ignoriramo. S pihanjem ga pač starejši “vzgaja” in mu postavlja meje. Predstavljam pa si, da je vam moteče, če napada vas. V zvezi s tem se lahko obrnete na kolegico Sabino Satriha Pipan, ki se ukvarja z vedenjsko problematiko živali. Dosegljiva je na telefonu 01 2005180.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.