Svet
80 ogledov

Mlajši Šarić že tretjič pred sodnike

Darko Saric EPA
Brat Darka Šarića, po nekaj letih v zaporni celici, zdaj prvič na svobodi čaka začetek novega sodnega procesa.

Dušku Šariću, bratu zloglasnega balkanskega narkokralja Darka Šarića, bodo v Črni Gori že tretjič sodili zaradi domnevnega pranja denarja, ki naj bi ga nezakonito služil s preprodajo kokaina.

Pritožbeno sodišče je namreč po pritožbi tamkajšnjega Specializiranega tožilstva za organizirani kriminal razveljavilo sodbo sodišča v kraju Bijelo Polje, ki je mlajšega od bratov Šarić konec lanskega leta obsodilo na pet let in pol zapora, piše srbski portal Blic.

Dvakrat se je že pritožil

Tožilstvo je v pritožbi za Šarića zahtevalo višjo kazen. Po koncu prvega sojenja predlani so Šarića namreč obsodili na osem let zapora. A mu je že prvo sodbo uspelo izpodbiti s pritožbo, zaradi česar je pritožbeno sodišče odredilo, naj se mu sodi ponovno. Ob koncu lanskega leta po drugem sojenju pa so mu, kot že rečeno, naložili pet let in pol zapora. V obeh pritožbah, s katerima je izpodbijal dosedanji sodbi, je predlagal oprostitev, ker da mu nikakor niso dokazali, da naj bi nezakonito zaslužil za več kot 19 milijonov evrov.

Novo sojenje čaka na svobodi

Šarić, ki so ga aretirali konec leta 2010, pa bo na začetek tretjega sodnega procesa čakal na prostosti. Črnogorsko ustavno sodišče je sredi aprila namreč ugodilo Šarićevi pritožbi in razveljavilo sklep, s katerim so Šariću na pritožbenem sodišču kljub razveljavitvi zadnje sodbe še podaljšali pripor. Ustavno sodišče je ocenilo, da so Šariću z neupravičenim, neutemeljenim  podaljšanjem pripora kršili pravice, ki mu jih zagotavlja Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic, pripor pa mu je bil odrejen nesorazmerno dolgo glede na dosedanje trajanje celotnega postopka.

Duška Šarića so sicer iz jetniške celice v Črni Gori izpustili dober mesec in pol zatem, ko se je v zapor v sosednji Srbiji naselil brat Darko. Ta se je namreč konec marca, po dobrih štirih letih na begu, predal in s tem dočakal sojenje za eno največjih organiziranih trgovin z drogo doslej.

Lovke tudi v Sloveniji?

Oba Šarića naj bi sicer spremljala tudi slovenska policija. Duška Šarića naj bi pod drobnogled najprej vzeli ob preiskavi domnevne kriminalne združbe v zadevi Balkanski bojevnik, kjer naj bi združba Ljubljančana Dragana Tošića delovala kot slovenski člen v tihotapski verigi starejšega brata Darka Šarića.

S podjetjem Duška Šarića pa naj bi domnevno sporno posloval tudi nekdanji stečajni upravitelj Brane Gorše. 

Komentarjev 1
  • Leon Plemeniti 10:12 30.julij 2014.

    Lepo življenje čefurskih kriminalcev v sloveniji !!To bi bil lahko TV šou.