Magazin > Lepota & telo
34 ogledov

Mlajšim od 21 ne bodo prodajali cigaret

cigarete Shutterstock
Mestni svet New Yorka je v sredo sprejel prepoved prodaje cigaret, elektronskih cigaret in tobaka osebam, ki so mlajše od 21 let. Pred tem je prepoved veljala za mlajše od 18 let.

V ZDA je kajenje na splošno prepovedano za mladoletnike. Nekatere zvezne države so starostno mejo dodatno dvignile na 19 let, v dveh mestih pa velja meja 21 let. New York je največje mesto v ZDA, ki je doslej uvedlo tako visoko starostno mejo za nakup cigaret.

Predlagatelj prepovedi, newyorški mestni svetnik James Gennaro, je prepričan, da bo ta rešila "številna življenja". Kritiki po drugi strani trdijo, da se bodo mladi sedaj obrnili na črni trg za cigarete. Župan New Yorka Michael Bloomberg je prepoved podprl. Sedaj ima 30 dni časa, da podpiše nov zakon.

"Vemo, da odvisnost od tobaka lahko nastopi zelo zgodaj, ko mlada oseba prvič poskusi kaditi. Zato je pomembno, da mladim preprečimo kajenje, preden bi sploh lahko začeli," je Bloomberg zapisal v izjavi. Župan trdi, da bo ukrep število kadilcev v starosti od 18 do 20 let zmanjšal za do 55 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Župan največjega ameriškega mesta sicer že dalj časa ostro ukrepa proti tobaku. Med drugim je načrtoval, da trafike ne bi smele razstavljati cigaret na vidnih mestih. Od leta 2011 je v New Yorku prepovedano kaditi v parkih ter na javnih plažah in bazenih, prav tako so trošarine na cigarete v tem mestu najvišje v ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.