Svet
9 ogledov

Množičen obisk zadnje papeževe nedeljske molitve

Varnostni ukrepi v Vatikanu
1/4
EPA
Na trgu Svetega Petra v Vatikanu se je zbralo okoli dvesto tisoč vernikov, ki so opoldne prisluhnili zadnji papeževi nedeljski molitvi.

Papež Benedikt XVI. v četrtek odstopa z mesta poglavarja Rimskokatoliške cerkve, zato so številni verniki želeli še zadnjič prisluhniti papeževi besedi, ki jo vsako nedeljo nameni zbranim vernikom na trgu.

Zaradi velikega števila ljudi so morali policisti okrepiti varovanje v in okoli Vatikana. Vernikom sta na razpolago dve premični bolnišnici in več sto prostovoljcev.

Papež zatrdil, da ne zapušča Cerkve

"Gospod me je prosil, naj grem na goro, naj se še bolj posvetim meditaciji in molitvi, a to ne pomeni, da zapuščam Cerkev. Prav nasprotno," je v nagovoru vernikom dejal vidno ganjeni papež.

"Če me Bog to prosi, je to zato, da bi mu lahko služil s takšno zavzetostjo in ljubeznijo kot doslej, toda na način, ki bo bolj ustrezen za mojo starost in moč," je dejal 85-letni papež v svoji zadnji tradicionalni nedeljski molitvi pred odstopom.

Vatikan obsodil škandalozno pisanje italijanskih medijev

Vatikan je obsodil poročanje italijanskih medijev o spletkah, korupciji in izsiljevanju med visokimi predstavniki Cerkve, ki naj bi bili resnični razlog za odstop papeža Benedikta XVI. Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je poudaril, da bi lahko šlo za obliko pritiska na glasovanje na prihajajočem konklavu.

Italijanski časnik La Repubblica je ta teden poročal, da se je Benedikt XVI. za odstop odločil, potem ko je notranja preiskava Vatikana razkrila dejanske razsežnosti spolnih zlorab in korupcije v Rimskokatoliški cerkvi.

Nalogo preveriti obtožbe o finančnih nepravilnostih, nepotizmu in korupciji, ki so priplavale na dan po objavi tajnih vatikanskih dokumentov v aferi Vatileaks, so poverili trem kardinalom, med njimi nekdanjemu vodji vatikanske tajne službe.

Komentarjev 1
  • vicvic 15:38 24.februar 2013.

    In zvon odbil je papežu za delo ki vestno ga je bil jemal,nekje v ozadju za visokimi zidovi odzvanjala molitev boverjetno vsak mu dan, Naj minevaju mu dnevi brez velikihbolečin, saj molijo ljudje še z nim.