Avto
163 ogledov

Množičen odpoklic volkswagnov, tudi v Sloveniji

volkswagen golf 5 EPA
Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je zaradi tehničnih težav odpoklical2,6 milijona vozil, od tega 1653 v Sloveniji.

Gre za največji vpoklic v zgodovini tega avtomobilskega velikana. V servisne delavnice so vpoklicali vozila zaradi težav  z lučmi, menjalniki in odtekanjem goriva.

Vpoklic zadeva 800.000 vozil modela volkswagen tiguan, izdelanih med letoma 2008 in 2011. Pri njih so namreč ugotovili napako na varovalkah, ki lahko povzroči ugašanje luči.

Akcija se začne 25. novembra

Kot so pojasnili v družbi Porsche Slovenija, ki je generalni uvoznik in zastopnik za vozila znamke Volkswagen, je družba ugotovila, da lahko pri posameznih tiguanih pride do okvare talilne varovalke in posledično do izpada enega izmed obeh tokokrogov osvetlitve vozila. Nekatere funkcije luči zato ne delujejo.

Električno vezje vozila kljub temu zagotavlja, da je vozilo še vedno dobro vidno, voznik pa je o izpadu obveščen s prikazom ustrezne informacije v kombiniranem instrumentu, so opozorili.
V Sloveniji je po njihovih navedbah prizadetih 1653 vozil, začetek akcije menjave varovalk pa je predviden za 25. november.

Težave pri modelih s 7-stopenjskim menjalnikom

V sklopu nadaljnjega spremljanja kakovosti na Kitajskem in v jugovzhodni Aziji se je pri Volkswagnovih vozilih s sedemstopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko izkazalo, da pri uporabi sintetičnega olja lahko pride do napak pri napajanju menjalnika z električno energijo. Takšni primeri so pogosti zlasti v vlažnih in vročih podnebnih razmerah, ko je funkcija Stop & Go aktivirana v najzahtevnejših pogojih.

Skladno s tem je nemška družba lastnikom več kot 1,6 milijona vozil različnih modelov s sedemstopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko ponudila brezplačno menjavo sintetičnega olja z mineralnim.

Nevarnost požara?

Podružnica Volkswagna, ki proizvaja tovorna vozila, je medtem zaradi možnih težav z odtekanjem goriva po svetu vpoklicala 239.000 vozil amarok. Ali zaradi napake na ceveh za gorivo obstaja nevarnost, da bi zagorelo, v nemškem avtomobilskem koncernu niso navedli.

Volkswagen je ob tem za letošnje leto zaradi napak, povezanih z menjalniki, napovedal nove vpoklice.

Komentarjev 2
  • fordA 17:39 07.december 2013.

    Pametnjakovič VW ima že sedaj boljšo garancijo, kot jo ima KIA !!! VW ima garancijo 4 leta brez omejitve kilometrov ! KIA pa ima 7 let ali 150.000 kilometrov ! No kdo ima boljšo garancijo, ki dela z avtom 50-60 ...prikaži več tisoč letno ! Mislim, da boš znal izračunati sam pametnjakovič !!!

  • Rdečivrag 09:16 16.november 2013.

    Pa kaj je s tem VW in njegovo silno kakovostjo? To so le še pravljice za lahko noč: enkrat jim razpadajo zaradi na Madžarskem izdelanih verig opevani TFSI in TSI motorji, drugič teče v kabino voda in se delajo okoli ...prikaži več voznikovih nog bazenčki, pa težave z iztekanjem goriva in možnostjo samovžiga, pa konstantne težave z DSG menjalniki. Očitno je Volkswagen res v tem smislu pokopala konstantna želja po brutalnem zniževanju stroškov, kar se odraža v pokvarljivosti in vpoklicih, ki jim ni konca. Če bi si ob vsem tem drznili pri VW ponuditi 7-letno garancijo, kot jo ima Kia, bi pa koncern zaradi vsega tega verjetno kar bankrotiral.