Svet
16 ogledov

Množičen poboj psov zaradi stekline

Zavetišče za potepuške pse iz Sočija. Reuters
Na Kitajskem so usmrtili skoraj 5 tisoč psov zaradi izbruha stekline. Pri nas cepljenje psov obvezno, steklina se pojavlja približno na enem odstotku divjih živali. Obolevnosti pri ljudeh od leta 1950 ni.

V kitajski provinci Yunnan je v zadnjih treh mesecih pet ljudi umrlo zaradi stekline, zaradi česar so oblasti te dni izdale naloge za usmrtitev skoraj pet tisoč psov in cepljenje sto tisoč psov.

Do smrtnih primerov, eden je umrl julija, štirje pa avgusta, je prišlo potem, ko so pokojne napadli in ugriznili psi, okuženi s steklino.

Steklina je neozdravljiva bolezen, ki se vedno konča s smrtjo, edini učinkoviti način boja zoper pojav stekline pa je cepljenje, ki se pri nas po zagotovilih veterinarske uprave izvaja dosledno.

Cepljenje je obvezno

Lastniki psov morajo zagotoviti, da so psi prvič cepljeni proti steklini v starosti od 12 do 16 tednov. Drugo in tretje cepljenje psov je treba opraviti v razmikih do 12 mesecev od predhodnega cepljenja. Za tretje cepljenje se uporabi cepivo, ki zagotavlja imunost daljše od enega leta. Če se drugo, tretje ali nadaljnja cepljenja ne izvajajo v navedenih rokih, se cepljenje po prekinitvi šteje kot prvo cepljenje.

Če so lastniki psov s stalnim prebivališčem v Sloveniji opravili cepljenje v drugi državi, morajo najpozneje v 30 dneh od opravljenega cepljenja le to z dokazili prijaviti pooblaščeni veterinarski organizaciji.

Obolevnosti več ni

Med letoma 1946 in 1950 je v Sloveniji zaradi stekline umrlo 13 oseb, potem pa do leta 1973 v SLoveniji niso zaznali pojava stekline. Leta 1973 se je spet pojavila stekla lisica v Prekmurju in do leta 1988 se je steklina razširila po vsej državi. S tem letom so veterinarji začeli s cepljenjem lisic na najbolj ogroženih območjih in ga z letom 1995 razširili na celotno ozemlje Slovenije.

Število ugotovljenih steklih živali je padlo na en odstotek. Kljub stalni prisotnosti virusa stekline pri živalih pa od leta 1950 ljudje v Sloveniji za steklino niso zbolevali.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:37 09.september 2014.

    Za vsazga umrlega človeka so pobil 1000 psov. Se prav smo ljudje 1000x bolj vredna bitja k psi?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:37 09.september 2014.

    Za vsazga umrlega človeka so pobil 1000 psov. Se prav smo ljudje 1000x bolj vredna bitja k psi?

  • mijaliza 14:43 08.september 2014.

    Pri nas je zadeva relativno jasna, namreč proti steklini morajo biti cepljeni vsi psi, prav tako pa se redno meče tudi vabe za lisice, v katerih je sredstvo proti steklini. Vendar pa je resnica takšna, da k nam vsako leto ...prikaži več iz sosednje Hrvaške zaide vsaj en okužen primerek. To je tako kot z zaščitenimi pticami, pri nas se jih varuje italjani pa hrvati jih pa streljajo