Slovenija
438 ogledov

Množično po parcele na morje

Pogled na morje Suzana Kos
Pogled na morje. Na dražbi kmetijskih parcel pri Portorožu tudi 27-kratnik izklicne cene. Parcele. Šle so v roke ljudi, ki se ukvarjajo z vsem drugim, le s kmetovanjem ne.

"Sumimo, da je to povezano z novo vladno uredbo o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje, ki ji nasprotujemo tako občine kot strokovna združenja; nanjo smo že poslali protest ministru Zvonetu Černaču," odgovarjajo na piranski občini, ko jih prosimo za komentar o izjemnem interesu investitorjev za kmetijske površine.

Na prvi dražbi parcel, ki so jih zasegli zadolženemu ljubljanskemu podjetju JPM, se je namreč trlo kupcev; prostora v sodni dvorani piranskega sodišča je bilo premalo. Večina dražilcev je bila iz notranjosti države, iz Ljubljane, Kranja, Zasavja, Koroške, Celja, Rogaške Slatine; med njimi so bili le trije domačini, med njimi le en lokalni kmetovalec.

Izjemen interes je bil predvsem za tri kmetijske parcele s pogledom na morje in neposrednim dostopom do ceste proti enemu od zaselkov nad Sečoveljskimi solinami. Prodane so bile po 11-, 20- in 27-kratniku izklicne cene.

Lokalci obrisali pod nosom

"Z ženo sva prišla na dražbo, ker sva mislila, da bova edina. Parcele so zaraščene z lesom, ki se ga da uporabiti v domačem kaminu, zemljišče v velikosti 5.500 kvadratnih metrov pa bi obdržala in se čez čas odločila, kaj z njim," razlaga Portorožan Boris Kopilovič, ki kljub vplačani varščini na dražbi zaradi izjemne rasti cen sploh ni dražil. Prav tako tudi ne lokalni kmetovalec S. K.: "Zame je gozd pač gozd in če mene vprašate, so bile te parcele prodane po izjemno visokih cenah za kmetijsko zemljišče. Sam sem hotel kupiti tudi parcelo ob koncu sečoveljskega letališča, v bližini mejnega prehoda, ker imam tam že nasade."

Kupec iz Zasavja je prišel, ker imajo parcele pogled na morje; podjetje Mapros iz Horjula pri Ljubljani, ki se ukvarja s prodajo nepremičnin, je kupilo tri kmetijske parcele, kaj bodo z njimi počeli, za zdaj menda še ne vedo. Zazidljiva parcela je šla v roke Ervina Burnazovića, lastnika ljubljanskega podjetja Viacon, družbe za projektiranje, svetovanje in inženiring. Kupil jo je "kot naložbo".

Gradbeno ni potrebno

"Nova vladna uredba dopušča umeščanje enostavnih in nezahtevnih objektov ne glede na določila prostorskih izvedbenih aktov občin, nekatere potencialno sporne tipe objektov pa je v prostor mogoče umeščati celo brez pridobivanja gradbenega dovoljenja," opozarjajo občine. Po oceni piranske gre za največjo tiho legalizacijo črnih gradenj na kmetijskih zemljiščih v zgodovini Slovenije, omogočala pa naj bi tudi popolno degradacijo in izgubo kmetijskih zemljišč v prihodnosti.

Dražbe niso v statistiki

Nakupi nepremičnin na dražbah niso zajeti v statistiki cen, ki jo objavlja geodetska uprava. Ta upošteva le posle, ki so sklenjeni na prostovoljnih javnih dražbah, ne pa tudi tiste na dražbah v izvršilnih postopkih. Teh je bilo lani sicer več kot 31 tisoč.

Komentarjev 5
  • JohnSmith30699 17:09 29.marec 2013.

    pa eno na gorenjsko pa eno proti štajerski pa naj žabarji pocrkajo v betonu

  • Mirna Peč 09:44 15.marec 2013.

    žal država ne ve pobrati denarja tam kjer je...dodatno obdavčiti vsak vikend, zidanico, prazno stavbo, itd...srce me boli koliko ljudi je v materialni stiski, a kamorkoli pogledaš sovikendice, zidanice (nekatere zgradbe so prave palače)...... katere se koristijo ...prikaži več enkrat-dvakrat letno...s takšnimi pozidavami človek globoko posega v naravo, saj so marsikatere zgradbe okrnile že tako opešano naravo...

  • cuc 09:08 15.marec 2013.

    Prejšnji zakon je bil itak butast... Za primer, sem lastnik parcele na Rakitni, vse naokoli je pozidano z vikendi (pardon kučerinami), objekt najbližjega soseda je oddaljen 1 m od meje parcele, jaz ne morem postaviti 0 sosed pa uživa v ...prikaži več neokrnjeni naravi. Birokrat na občini pravi da je meja pozidave potoček, ki je večino leta suh. Že 5x sem dal sem vlogo za spremebo namembnosti pa se ti samo smejijo. Zdaj grem takoj naslednjii teden kupit največjo možno brunarico (pomožni kmetijski objekt - lopo) in se bom jaz smejal, birokratom izdajalskim....