Vizita za živali > Novice
139 ogledov

Množično umirajo ogrožene antilope

saiga tatarica Profimedias
V treh tednih naj bi poginilo skoraj pol populacije, vzrok za pogin še vedno iščejo.

V Srednji Aziji je prišlo do katastrofe, v zelo kratkem času je poginilo kar 120.000 sajga antilop (Saiga tatarica), piše New Scientist. To predstavlja skoraj polovico populacije teh ogroženih živali. Še dvajset let nazaj se je namreč po stepah srednje Azije paslo na milijone sajg, a zdaj te zanimive nosate antilope veljajo za vrsto, ki ji grozi izumrtje.

Sajge so ogrožena vrsta zaradi divjega lova, v zadnjih desetletjih pa naj bi se njihovo število zmanjšalo za 97 odstotkov. Veljajo za primer najbolj dramatičnega nenadnega zmanjšanja številčnosti neke večje sesalske vrste. Iskane so predvsem zaradi rogov, saj je kilogram vreden toliko kot trimesečni povprečni zaslužek tamkajšnjih ljudi.

Možni vzroki za pogin 

Znanstveniki in veterinarji so pri ugotavljanju vzroka za množičen pogin oblikovali tri hipoteze, v skladu s katerimi naj bi bili vzroki za smert naravni, in četrto hipotezo, po kateri naj bi bil za smrt živali kriv človek. Antilope so namreč zbolele za smrtonosno boleznijo, pri kateri se pojavi driska in težko dihanje, poginejo pa v nekaj urah. Po uradnih podatkih naj bi v kratkem času, v treh tednih, poginilo 85.000 sajga antilop, a so najverjetneje bolj pravilne ocene znanstvenikov o 120.000 žrtvah. Umirati so začele na območju Betpak-Dala okoli desetega maja.

Kazahstanska vlada je zaprosila tudi za mednarodno pomoč v skladu s Konvencijo o selitvenih vrstah ZN. Ekipo veterinarjev vodi veterinar Richard Kock iz Royal Veterinary College v Hatfieldu. "Položaj je dramatičen in grozljiv, umrljivost bolnih živali je stoodstotna. V zgodovini se ni še nikoli videlo česa podobnega, da bi nekaj tako zagotovo pobilo vse živali, mladiče in odrasle," pravi.

Štiri hipoteze

Strokovnjaki so ugotovili, da so antilope žrtve akutne diareje povezane s težkim dihanjem, a vzrok še ni znan. Dobljeni vzorci kažejo na tri možne razlage. Prvi možen vzrok je septikemija bakterije, ki se nahaja v ustih živali in ponavadi ubije bizone. Druga možna razlaga je bolezen, ki jo sproži virus, ki ga prenašajo muhe. Tretja razlaga je zastrupitev krvi z grampozitivnimi bakterijami, klostridiji.

Obstaja še četrta možnost in sicer zastrupitev z gorivom. Območje, kjer živijo te antilope, je v bližini Baikonura, ruskega kozmodroma, kjer delajo med drugim tudi poskuse za izstrelitev rakete.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.