Avto
345 ogledov

Mobilniki bencinu nenevarni, a telefonirati vseeno ne smete

Prepoved A. L.
Že leta je na bencinskih servisih telefoniranje prepovedano. Šli smo po sledi in ugotovili, da celo "naftarji" že dolgo ne verjamejo več zgodbam o možnosti vžiga bencinskih hlapov na ta način.

Znanost in pristojne agencije nevarnosti ne vidijo, vendar pa na slovenskih črpalkah vseeno visijo table z opozorili za voznike, ki uporabo mobilnega telefona med točenjem goriva izenačujejo s kajenjem ali drugim odprtim ognjem, kar pomeni tudi enako potencialno kazen zaradi ogrožanja javnosti.

Ste se kdaj vprašali, ali lahko zaradi uporabe telefona na bencinski črpalki povzročite iskro, ta pa katastrofo? Govorice sicer opisujejo incidente, pri katerih naj bi bil uporabnik opečen zaradi ognja in eksplozije zaradi tega, ker je med točenjem uporabljal mobilnik. Pri tem naj bi nastala iskra, ta pa je vnela bencinske hlape. 

Približno ob sv. Nikoli

Na to temo je bilo po vsem svetu narejenih že kar nekaj znastvenih in malce manj znanstvenih študij. Ena največjih naftnih družb na svetu Shell je že leta 1991, ko so bili mobilni telefoni še precej bolj robustni od današnjih, naredila raziskavo in že takrat ugotovila, da naprave predstavljajo veliko manjšo nevarnost za samovžig na črpalkah od denimo avtomobila (pregret motor ali iskrenje akumulatorju), ki da je po Shellovi raziskavi poleg uporabe odprtega ognja in kajenja poglavitna grožnja varnosti. Mimogrede, tudi zato je potrebno avtomobil pred točenjem ugasniti.

Med najbolj verodostojne inštitucije, ki zavračajo neposredno nevarnost mobilnikov, gre gotovo šteti ameriško zvezno komunikacijsko komisijo (FCC), ki je v zvezi s tem izdala celo posebno sporočilo za javnost in posebej izpostavila, da nevarnost ni bila nikoli znanstveno dokazana.

"Vse raziskave pridejo do zaključka, da čeprav bi bilo teoretično mogoče, da iskra iz telefonove baterije lahko vžge hlape pod zelo specifičnimi pogoji, pa ne obstaja dokumentitran primer, ko bi mobilni telefon na bencinski postaji resnično povzročil ogenj ali eksplozijo."

In še: "Medtem ko je potencialna nevarnost mobilnih naprav izredno majhna, pa obstaja možnost potencialnih nevarnih stvari, kot so avtomobili ali statična elektrika. Znanstveni testi pa so potrdili, da med mobilniki in bencinskimi hlapi ni nevarne povezave." FCC vseeno ugotavlja, da proizvajalci mobilnikov v navodilih za vsak slučaj vedno znova poudarjajo prepoved uporabe brezžičnih naprav na črpalkah.

Petrol in OMV posredno priznavata, da ni neposredne nevarnosti

Znak za prepoved uporabe telefona na črpalkah kljub zgornjim ugotovitvam ostaja tudi v Sloveniji, kjer je denimo na Petrolovih črpalkah po vrstnem redu celo postavljen na prvo mesto in po velikosti izenačen z nevarnostjo za odprti ogenj ali kajenje. Podobno je tudi na črpalkah OMV-ja. 

Oba največja naftna trgovca sta v odgovorih na naša vprašanja priznala, da v resnici moderni mobiteli predstavljajo izredno majhno neposredno grožnjo. Na Petrolu vseeno dodajajo potencialno nevaren scenarij, ko bi uporabniku poleg bencinske ročke na tla padel telefon, pri tem pa bi iz njega izpadla baterija, kar bi bil morebiten razlog za nastanek iskre. "Kljub temu pa opozorila na naših bencinskih servisih ohranjamo, saj želimo preko njih naše goste opomniti, da je njihova varnost za nas na prvem mestu in jih spodbuditi k temu, da ob točenju goriva mobilne aparate pospravijo in se tako izognejo morebitnim nevšečnostim, kot so nenamerna zamenjava goriv, polita vnetljiva goriva ...," pa pravijo pri OMV Slovenija.

Glede očitno precej nevarnejše uporabe cigaret pri Petrolu ugotavljajo, da so vozniki zelo ozaveščeni in da takšnih primerov takorekoč ne beležijo, pa čeprav se je kdaj v preteklosti kakšen tudi zgodil. Na OMV Slovenija nam "zaradi korporativne politike" zlorabe uporabe cigaret na njihovih servisih niso želeli pokomentirati.

Komentarjev 7
  • Ferdo Veh 20:52 26.november 2014.

    "Na Petrolu vseeno dodajajo potencialno nevaren scenarij, ko bi uporabniku poleg bencinske ročke na tla padel telefon, pri tem pa bi iz njega izpadla baterija, kar bi bil morebiten razlog za nastanek iskre."Torej Iphoni (pa še kateri) niso prepovedani:)

  • Žurnalček 13:28 26.november 2014.

    V mobitelu je baterija in vsaka eksplozivna naprave ne more brez nje. Če pride do okvare v mobiju in kratkega spoja , kar se na zunaj takoj ne vidi , je lahko iskrenje-žarjenje znotraj mobija vzrok explozije bencinskih hlapov. Če ...prikaži več pogledate po Youtubu , boste našli posnetke , ko je sintetični pulover in preskok statične elektrike z njega na ozemljeno cev pipe vžgal hlape , ki dobesedno 100% nasičeni puhtijo ven , medtem ko se toči gorivo v njega. Pravilo , vsaj dokler so gorivo točili prodajalci , da je najprej treba vzpostaviti stik med rezervoarjem in ozemljeno cevjo , da se statična elektrika izniči in šele nato pritisniti na pipo in točiti gorivo. Najstrožje je bilo prepovedano držati pipo v zraku tako , da se nikjer ne dotika ustja rezervoara. V poduk vsem tistim , ki si nabijate gorivo do zadnje možne kaplje in pipo držite na koncu v zraku. Rezervoar je poln takrat , ko pipa sama ustavi in ne takrat ko vidimo gorivo na vrhu !!!!

  • Janez_53 09:48 26.november 2014.

    Po moje je kar pametna prepoved uporabe mobilnika med točenjem goriva! Gorivo je nevarna snov in pri delu z nevarnimi snovmi je treba biti skoncentriran in pazljiv. Saj ni res, da se človek ne bi mogel zdržati tri minute brez telefona!