Slovenija
132 ogledov

Mobilno omrežje že skoraj kot optika

A1 zurnal24.si
"A1 Slovenija je med prvimi v Evropi dosegel hitrost prenosa podatkov več kot 850 Mbit/s v komercialnem omrežju LTE," so sporočili iz podjetja.

"Količine prenesenih podatkov v omrežju A1 rastejo iz dneva v dan. Tako se je na primer v letu 2016 količina prenesenih podatkov v našem omrežju podvojila, zdaj pa se mesečno povečuje s 15-odstotno stopnjo," je povedal Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija in Vip mobile.

Najvišja izmerjena hitrost prenosa podatkov v LTE-omrežju A1, ki je znašala 877,5 Mbit/s, dosegli pa so jo s frekvencami, ki jih že imajo. Višje hitrosti so dosegli s kombiniranjem oziroma agregacijo prenosa iz več virov v smeri uporabnika na sedežu A1 Slovenija v Ljubljani. Tako so uporabili 35 MHz v pasu 7 (2600 MHz) in 20 MHz v pasu 3 (1800 MHz). 

"S hitrostmi nad 850 Mbit/s se približujemo gigabitni družbi, kjer bodo mobilna omrežja dosegala podobne hitrosti kot optična vlakna, blizu 1 gigabita na sekundo. Skoraj gigabitne hitrosti bodo uporabnikom že danes omogočale prenos videa v nekaj sekundah in nove načine uporabe, kot so povezani avtomobili, aplikacije za pametni dom ali različni scenariji povezanosti v industriji in proizvodnji," je povedal Peter Wukowits, regionalni vodja za srednjo Evropo pri Nokii, ki A1 dobavlja opremo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • ode 11:25 27.maj 2017.

    Med prvimi? Potem objavite še, da je bil prvi Telekom Slovenije. Primerjava z optiko je butasta, da bolj ne more biti - seveda zato, ker simobil (sedaj A1) nima svoje optike. Kot tudi nekateri hočejo primerjati avtomobile na baterije s ...prikaži več tistimi na bencin ali nafto.Koliko je simobil plačal, da ste objavili ta članek? 20 eur? 30 eur?

  • wolf.ata 17:32 26.maj 2017.

    vse je to O.K.,ampak manjka jim baznih postaj,da bi signal dosegel vse stranke,to je problem,vsi hočejo z najmanjšimi posegi in deli-investicijam dobro služiti,signal je nekje res dober in hiter,vendar so veliki deli Slovenije,kjer signala ni,čeprav imam pri A1 3. naročnine ...prikaži veče in 2. Simpl paketa na kartice in sem skot od začetka pri njih,priznavam,da ima Telekom boljši signal-pokritost s signalom po večini Slovenije

  • Avatar olor
    olor 11:07 26.maj 2017.

    Lahko da je takšna hitrost, samo kje? Marsikje še Telekom nima, ne pa da bi imel A!.