Slovenija
11 ogledov

Mobitelova oprema se je pregrela

Družba Mobitel se je na lestvici stotih najmočnejših blagovnih znamk na svetu uv Saša Despot
Za težave, ki so jih v soboto imeli vsi, ki so poskušali iz Mobitela klicati v Simobil in obratno, je bila kriva pregreta oprema.

Na Mobitelu so pojasnili, da je bila za sobotno odpoved omrežja kriva odpoved prenosne opreme, ki v eni škatli združuje medomrežno povezavo proti Simobilu in tudi eno povezavo znotraj UMTS omrežja, je pojasnil podpredsednik uprave Telekoma Slovenije Zoran Vehovar.

Do zdaj škodnega zahtevka zaradi izpada ni vložil še nihče, Telekom pa sam tudi še nima ocene morebitne škode. Predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević je dejal, da škode najverjetneje ne bo mogoče uveljavljati, se bodo pa porabnikom tekom leta na ustrezen način oddolžili.

Težave so se začele ob 8.30

V soboto so ob 8.30 zaznali veliko število alarmov v omrežju, na kar so se v Telekomu Slovenije takoj odzvali. Alarmirali so tehnične ekipe, obvestili pristojne v podjetju, druge operaterje, javnost in Apek. Ob 9.12 so promet zaradi izpada znotraj omrežja na UMTS delu preusmerili na GSM omrežje.

Znotraj omrežja sta bila promet in dosegljivost uporabnikov motena okoli 40 minut, nekoliko dlje pa je bil moten širokopasovni promet. Ob 13.50 so odpravili napako in vnovič vzpostavili tudi promet s Simobilom.

Pri UMTS omrežju je izpadlo 30 odstotkov baznih postaj – posebej Ljubljana in okolica. Pri GSM omrežju pa je izpadlo 60 baznih postaj.

Žal ni metode, s katero bi zagotavljali stoodstotno zanesljivost omrežja, je poudaril Kranjčević in izpostavil, da se take stvari v tako kompleksnih sistemih dogajajo. Zadnji večji izpad na UMTS omrežju so v Telekomu Slovenije beležili leta 2007.

Komentarjev 3
  • Rastok 15:35 23.april 2012.

    Jozek, pa kje ti živiš. Simobil ima najboljše omrežje le na reklamah in oglasih s katerimi zavajajo vse uporabnike. Dejansko pa so v omrežje vložili zelo malo, saj sprememb na omrežju ni. Se pa strinjam s tem, da je v ...prikaži več tem trenutko najboljše omrežje in pa tehnologija na Tušmobilu. So v zadnjih 2 letih veliko vložili. Z razliko od drugih operatrejev pa lahko vsak uporabnik brezplačno testira omrežje če želi in se tako dejansko prepriča. Zakaj tega nima SImobil???

  • allstarr111 15:23 23.april 2012.

    Ah kak tušmobil, najnovejšo ima ta trenutek simobil, ampak prej se je pa dolga leta šlepal z gostovanjem v Mobitel omrežju. Zadnji čas cca 4-5 mesecev pa je mobitel porazen, skos neki poka in odmeva in podobne motnje, tko da ...prikaži veča treba menjat opretarja zgleda.

  • dino.sepe 14:51 23.april 2012.

    Lahko bi tudi zapisali da je Mobitelova oprema stara in da bi jo bilo potrebno zamenjati. In če tega ne bodo naredili bo teh težav še več in vedno več bo nezadovoljnih uporabnikov. Konkurenca je vlagala v omrežje Mobitel je ...prikaži več pa spal na lovrikah, to se jim lahko maščuje. Zakaj na Tušmobilu ni težav?