Svet
108 ogledov

Močan potres stresel Italijo, bojijo se številnih mrtvih

Potres v osrednji Italiji
1/7
EPA
Osrednjo Italijo je ponoči stresel močan potres. V potresu v Italiji umrlo najmanj 120 ljudi, je sporočila italijanska civilna zaščita, bojijo se, da jih bo še več, saj številne pogrešajo.

Potres z magnitudo kar 6,2 je ob 3.36 ponoči stresel območje s središčem na območju, okoli 80 kilometrov oddaljenem od mesta Perugie. Žarišče potresa je bilo razmeroma zelo plitvo, le 10 kilometrov pod površjem, poroča BBC. Prvemu, največjemu potresnemu sunku so sledili številni popotresni sunki.

Poročajo o najmanj 120 smrtnih žrtvah, vendar se oblasti bojijo, da jih bo še precej več, saj so številni zakopani v ruševinah porušenih stanovanjskih stavb. Zemljo je namreč streslo medtem, ko je velika večina spala.

La Repubblica piše, da so pod ruševinami v mestu Accumoli našli štiričlansko družino, starejši par pa je po poročanju televizije RAI umrl v vasici blizu Pescare del Tronto. Za preostale žrtve iz poročanja medijev ni čisto jasno, od kje prihajajo, vendar iz najhuje prizadetega območja.

 

 

 

 

 

 

 

Med najhuje prizadetimi kraji so Accumoli, Amatrice in Pescara del Tronto. "Polovica mesta je izginila. Ljudje so pod ruševinami. Bil je tudi zemeljski plaz, zato se lahko poruši most, mesto je odrezano," je o trenutnih razmerah za RAI pripovedoval župan mesta Amatrice Sergio Perozzi. 

Ker je streslo gorato območje, se bojijo, da bodo potresu sledili zemeljski plazovi. 

Potres se je zgodil na območju, kjer je konstrukcija stavb mešana, nekatere so potresno zelo ranljive, nekatere imajo odpornejšo konstrukcijo. 

Treslo je tudi v Rimu

La Repubblica dodaja, da je potres prebudlil celo prebivalce Rima, kjer so se nekatere stavbe tresle celih 20 sekund.

Zadnji večji potres, ki je prizadel Italijo, je z magnitudo 6,3 leta 2009 prizadel Aquilo, pri čemer je umrlo več kot 300 ljudi. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.