Svet
167 ogledov

Močan potres v Italiji, čutili smo ga pri nas

Norcia
1/9
RAI/Printscreen
Iz Italije poročajo o močne potresnem sunku nekaj pred osmo uro zjutraj. Sunke je bilo čutiti tudi pri nas.

Potres z magnitudo 6,5 (po podatkih EMSC) je imel središče v osrednji Italiji - približno 125 kilometrov severovzhodno od Rima in 15 kilometrov severno od Norcie. Potres ob 7.40 je bilo mogoče čutiti praktično po celotni Italiji, v Sloveniji, na Hrvaškem in celo Bosni in Hercegovini.

Slovenski Urad za seizmologijo in geologijo na agenciji za okolje ocenjuje, da intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici.

Zaenkrat še ni znano, kakšo obsežne so posledice potresa. "Zaenkrat nimamo podatkov o smrtnih žrtvah," je na novinarski konferenci povedal vodja civilne zaščite Fabrizio Curcio, ki je dodal, da je bilo poškodovanih več deset ljudi.

Ko se je zadnjič tako treslo leta 1980, je bilo 2700 mrtvih

Gre za najmočnejši potres na Apeninskem polotoku od 80. let prejšnjega stoletja. V Italiji so se tla tako silovito nazadnje tresla 23. novembra 1980, ko je v potresu z magnitudo 6,5 z žariščem v mestu Eboli izgubilo življenje več kot 2700 ljudi, več kot 7500 jih je bilo ranjenih.

Tokratni potres kljub veliki moči po dosedanjih podatkih ni zahteval smrtnih žrtev. Verjetno jih tudi ne bo, saj je vodja italijanske civilne zaščite Fabrizio Curcio že sporočil, da ne pogrešajo nikogar več. Poškodovanih je bilo 20 ljudi.

Italijanska telvizija RAI predvaja posnetke iz mesta Norcia, iz katerih je razvidno več deloma poškodovanih stavb. Po ulicah se zbirajo ljudje.

Bazilika svetega Benedikta v Norcii je deloma porušena. Skupnost benediktincev pa je sporočila, da so vsi menihi živi in v tem trenutku iščejo tiste, ki njihovo pomoč potrebujejo. Navedli so še, da je nekaj ljudi ujetih na osrednjem trgu, saj so jim pot zaprle porušene stavbe. Pomoč je že na poti.

Potres je močno prizadel tudi mesti Ussita in Arquata del Tronto, ki sta bili prizadeti tudi v prejšnjih letošnjih potresih. Fotografije ruševin iz omenjenih mest pa so zaokrožile po vsem svetu. "Katastrofa, katastrofa," je povedal župan Ussita Marco Rinaldi agenciji Ansa in dodal, da je med spanjem v avtomobilu videl "pekel". Po avgustovskem potresu ljudje še vedno prenočujejo v začasnih prenočiščih in hotelih.

"Nobenih mest ni več ... Vse se je porušilo," pa je italijanskim novinarjem dogodke opisal Aleandro Petrucci, župan Arquata del Tronto, ki ga močno prizadel tudi potres 24. avgusta, ko je umrlo skoraj 300 ljudi.

Komentarjev 7
  • Božidar Dinič 11:31 01.november 2016.

    karma

  • drejca1 05:55 31.oktober 2016.

    joj, ubogi ljudje ...drugače pa zanimivo, že pred časom sem bral, da so harpovi potresi na okoli 10 km globine ,http://www.novi-svjetski-poredak.com/2016/10/30/veliki-haarp-potres-ponovo-pogodio-italiju-cilj-je-bio-vatikan/

  • zdrej 21:00 30.oktober 2016.

    Pred časom je bila novica, da so HAARP projekt ustavili ker je bil neučinkovit in so kapacitete za radijsko eksperimentiranje na voljo. Mislim, sledenje nečemu brez da malo preveriš informacije. Temu pravimo ovca.