Slovenija
45 ogledov

Močno deževje že poplavlja kleti, težave povzroča tudi veter

Prometna nesreča Profimedias
Obilno deževje, ki je danes zajelo Slovenijo, je za zdaj nevšečnosti povzročilo na Primorskem, Gorenjskem, v osrednji Sloveniji in na Štajerskem.

Če je v  severnem in osrednjem delu Slovenije dopoldne padlo od 15 do 60 litrov dežja na kvadratni meter, jih je na območju Tolmina kar 180 litrov, nekaj podobnega beležijo tudi v Posočju.

Na Primorskem je meteorna voda poplavila kleti 13 objektov v Tolminu, Zatolminu in Volčah. Kletni in pritlični prostori osmih objektov so bili poplavljeni tudi v Šempetru in Vrtojbi.

Tam težave povzroča tudi veter, ki je podrl drevo, ki je padlo na osebno vozilo, parkirano na parkirišču šempetrske bolnišnice.

V Šempasu so morali gasilci s protipoplavnimi vrečami zaščititi najnižji del objekta osnovne šole Šempas, da so preprečili vdor meteorne vode. Težave na tem območju povzroča tudi močan veter.

Zaradi vdora meteornih voda v kleti so gasilci posredovali na območju Škofje Loke, Maribora in Tolmina, kjer je voda zalila kar nekaj kleti, med drugim tudi klet tamkajšnje osnovne šole. Več težav imajo tudi v Novi Gorici. 

Na avtocestah je ponekod večja količina vode in zato je po poročanju prometno informacijskega centra na severni ljubljanski obvoznici upočasnjen promet.

Zaradi nanosov je zaprtih nekaj lokalnih cest, med njimi cesta Kneža-Hum. Dežuje še vedno na Idrijskem in Cerkljanskem , vendar prebivalci doslej niso klicali na pomoč gasilcev ali civilne zaščite.

Zdaj se težišče padavin pomika proti jugozahodni in osrednji Sloveniji. 

Skoraj po vsej Sloveniji je mogoče pričakovati manjša razlivanja, ob izdatnih padavinah pa lahko v prihodnjih urah hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki.

Ob močnejših padavin pa Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju severozahodne, severne in severnega dela osrednje Slovenije. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.