Slovenija
37 ogledov

Plužne skupine delajo z vso močjo

Nesreča na primorski avtocesti Bralec Anže Zadravec
Sneženje je tudi danes povzročalo težave. Stanje se je sicer popoldne umirilo.

Zaradi sneženja je sicer promet oviran ponekod na Dolenjskem.

Na regionalni cesti Logatec - Vrhnika pa poteka promet pri Strmici zaradi zdrsa tovornega vozila izmenično enosmerno.

Zaradi močnega vetra je na regionalni cesti Podplat - Pečica dovoljen promet samo za osebna vozila, veter pa povzroča težave tudi na gorenjski avtocesti, med galerijo Moste in Lipcami. Promet je na tem odseku oviran.

Prometno-informacijski center (PIC) za državne ceste zaradi sneženja in burje opozarja voznike, naj bodo previdni in strpni.

Promet se umirja

Zaradi prevrnjenega tovornjaka (zgornja slika) je bila zaprta avtocesta med Ravbarkomando in Uncem proti Ljubljani. Prikolica madžarskega tovornjaka je začela zaradi prevelike hitrosti opletati, nato pa se je prevrnila čez vse tri pasove.

Pokvarjan plug ovira promet

Na zahodni ljubljanski obvoznici je bil na izvozu Lj-Brdo proti Kosezam zaradi okvare plužnega vozila promet možen samo za osebna vozila.

Zaradi snežnih razmer na Hrvaškem je še vedno prepovedan promet za tovorna vozila na mejnih prehodih pri izstopu Babno Polje in Petrina.

Zaradi snega in snežnih plazov so zaprte ceste : Volče–Solarji, prehod Italija čez prelaz Vršič in čez prelaz Korensko sedlo na avstrijski strani ter Čepovan–Most na Soči.

Gorenjci nimajo časa za počitek

Na Gorenjskem je ponoči predvsem na območju od Škofje Loke do Logatca znova zapadlo okrog deset centimetrov snega, drugod pa je bilo snežnih padavin manj. Zimske službe so ceste do jutra že bolj ali manj očistile, zdaj pa znova sneži.

Snežna odeja je sicer v zadnjih dneh visoka že okrog 40 centimetrov, vsak dan znova pa imajo zimske službe veliko dela. Tudi v sredo popoldne in v noči na četrtek je na Gorenjskem na novo zapadlo okrog deset centimetrov snega, ponekod tudi več. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je skupna višina snežne odeje v Lescah 40, na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana 37, v Ratečah 68, na Voglu pa kar 145 centimetrov.

Zaradi obilnega sneženja so praktično ves čas aktivirane vse enote za pluženje in posipanje. Tako si okrog 200 delavcev komaj lahko privošči kaj počitka, preden se mora znova vrniti na ceste. Za državne in tudi nekatere lokalne ceste na Gorenjskem sicer skrbijo z okrog 80 vozili.

Na Štajerskem že preventivno posipali

Na Štajerskem so zaradi sneženja v sredo popoldne začeli preventivne posipe, zvečer pa še pluženje cest in do jutra je bila večina lokalnih cest po navedbah pristojnih zimskih služb očiščena. Po besedah Dušana Sagadina iz Cestnega podjetja Ptuj je zapadlo od 15 do 25 centimetrov novega snega, v Mariboru le nekaj centimetrov.

"Ceste so prevozne. Ponekod je še snežna brozga na cestišču," je za STA davi povedal Sagadin. Nekoliko težav jim povzroča precej lahek sneg, ki se je kljub preventivnim posipom sprijel s cestiščem.

Na Celjskem dovolj posipne soli

Na Celjskem je med sredinim sneženjem zapadlo od pet do 25 centimetrov novega snega. Sneženje je skoraj ponehalo, večjih težav v prometu zaradi novozapadlega snega pa ni bilo. Takoj po koncu sneženja je celjska zimska služba ponovno poslala vse plužne enote na ceste ter jih splužila, so danes sporočili iz omenjene službe.

Trenutno ima celjska zimska služba na zalogi več kot šest tisoč ton posipne soli in dovolj drobljenca za posip cest, so še pojasnili.

Na Koroškem do 30 cm novega snega

Na Koroškem, kjer je močno snežilo v sredo pozno popoldne in zvečer, ponoči pa je sneženje ponehalo, je po dolinah zapadlo od 15 do 30 centimetrov novega snega. Glavne ceste so po navedbah Aleksandra Celana iz podjetja VOC Celje splužene, proti jutru jih je zimska služba vnovič posipala. Zjutraj odhajajo na delo še ročne skupine.

Po Celanovih informacijah je na območju Slovenj Gradca zapadlo okoli 15 centimetrov novega snega, v Dravski in Mežiški dolini pa do 30 centimetrov.

Na Dolenjskem snežna odeja pol metra

Na Dolenjskem in v Beli krajini je čez noč v povprečju zapadlo pet centimetrov novega snega, snežna odeja pa je v povprečju debela dobrega pol metra. Ceste, razen nekaj lokalnih, so zasnežene, a prevozne, na avtocesti proti Dolenjski pa na počivališču Barje in pred viaduktom Reber proti Obrežju izločajo tovorna vozila.

V Pomurju težav ni

V Pomurju zaradi nočnega sneženja v prometu ni bilo težav, čeprav je po podatkih Arso zapadlo 12 centimetrov novega snega, tako da je skupna snežna odeja visoka 39 centimetrov. Vse pomembnejše ceste v pokrajini so splužene in posipane ter normalno prevozne, brez posebnosti poteka tudi promet na avtocesti, sicer pa še vedno sneži.

Na avtocestni bazi Darsa v Murski Soboti so že pred sneženjem avtocesto dvakrat posipali, ponoči pa opravili štiri obhode. Čeprav naj bi po napovedih snežilo vse do petka zvečer in zapadlo med 10 in 15 centimetri snega, težav ne pričakujejo.

 

Komentarjev 2
  • 42dc846b75a8058564f70854b45ab91ee17c5f62 12:41 17.januar 2013.

    "Pokvarjan plug ovira promet", "Na zahodni ljubljanski obvoznici je na izvozu Lj-Brdo proti Kosezam je zaradi okvare plužnega vozila promet možen samo za osebna vozila. zaradi snežnih razmer na Hrvaškem je še vedno...".Mislim... KATASTROFA!

  • Scott 09:22 17.januar 2013.

    Pa ja ni tudi tega kriv Gospod Jnez Janša?