Svet
10 ogledov

Bo modul delal samo še dan ali dva?

Philae komet
1/3
Profimedias
Po zgodovinskem pristanku modula Philae na kometu znanstvenike tarejo prve skrbi. Sive lase jim povzoročajo baterije.

Potem ko se je modul Philae uspešno odcepil od sonde Rosetta, mu je včeraj uspelo pristati na kometu 67P/Čutjumov-Gerasimenko. Pri pristanku je imel nekaj težav, saj ga je dvakrat odbilo nazaj, preden mu je uspelo zasidrati se. 

Zasidral se je dober kilometer od predvidenega mesta, kar znanstvenikom povzroča skrbi. Razlog tiči v samem položaju modula, ki se je znašel v senčnem delu. Znanstvenike tako skrbi, ali bo dobil dovolj svetlobe, da se bodo lahko napolnile njegove baterije. 

Bo oddajal le še do sobote?

"Ocenjujemo, da bi baterije lahko zdržale nekje do med petkom in soboto popoldne,“ je pojasnil Paolo Ferri, eden od znanstvenikov, ki spremljajo dogajanje. "Seveda je to odvisno od aktivnosti. Več kot bo modul delal, več energije bo porabil, zaradi česar bomo imeli manj časa.“ Njihova naloga sedaj je, poskusiti preusmeriti modul tako, da bi sončne kolektorje doseglo čim več svetlobe. 

Philae je že poslal na zemljo prve fotografije površja kometa. S fotografij je mogoče razbrati, da je modul stisnjen ob nekakšno steno. Na podlagi drugih podatkov, ki so jih prejeli, znanstveniki predvidevajo, da je modul na nekakšnem pobočju ali celo v nekakšnem kraterju. Kar zagotovo vedo je, da z enim sidrom nima stika s podlago. 

Vrtanje pod vprašajem

S pomočjo modula bodo poskusili pridobiti čim več podatkov o kometu. "Najprej zbereš vse informacije, ki jih lahko, in nato sledijo tvegane stvari, šele proti koncu,“ pojasnjuje Ferri. Znanstveniki so namreč upali, da bodo lahko zavrtali v komet in analizirali sestavo pod njegovim površjem. Ker pa se modul ni zasidral z vsemi tremi nogami, bi bilo trenutno vrtanje preveč tvegano. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.