Slovenija
31 ogledov

Möderndorfer se ne bi vračal v "balkanska 90' leta"

Janković Möderndorfer pozitivna slovenija PS Anže Petkovšek
Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je v izjavi za javnost ob sklicu ponedeljkove izredne seje v DZ na temo memoranduma o meji s Hrvaško izrazil svoje ocenil, da izredna seja ni potrebna in da se z njo vračamo v "balkanska 90' leta".

"Ocenjujemo, da izredna seja parlamenta ni potrebna, saj smo se parlamentarne stranke do tega opredelile že na seji OZP," je v izjavi za ocenil zapisal Jani Möderndorfer.

"Izredna zasedanja parlamenta slabo vplivajo na dobrososedske odnose in ustvarjajo vtis izrednih razmer. Izredna zasedanja parlamenta o državni meji nas vračajo v balkanska 90' leta in je slabo sporočilo sosedom in mednarodni skupnosti. Ob njih običajno prihaja do konfliktnih izjav in nastopov, ki dodatno obremenjujejo odnose v Sloveniji, v odnosu do sosedov in širše," je vodja poslanske skupine PS opozoril na potencialno škodljive posledice izredne seje DZ na temo državne meje.

"To ne bo rešilo vladne koalicije"

"Zunanji politiki in bilateralnim odnosom znova grozi, da bodo postali talec notranjepolitičnih razmerij. Premier bi se moral zavedati, da zaostrovanje odnosov s Hrvaško ne bo razrešilo vladne krize in tudi ne rešilo koalicije," je še dodal in apeliral na premierja Janeza Janšo, naj odnosov s Hrvaško ne izkorišča za reševanje vladne koalicije.

Möderndorfer je ob koncu izpostavil še, da se bodo seje kljub nasprotovanju udeležili. "Vlada ima absolutno podporo Pozitivne Slovenije za sprejem memoranduma in PS prevzema svoj del odgovornosti za sprejeto odločitev in seja parlamenta ni potrebna. V kolikor pa je to še zadnji pogoj za sprejem memoranduma, pa bomo tudi na takšni seji sodelovali."

Horvat: "Gre za Slovenijo"

Predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Jožef Horvat je nocoj za TV Slovenija ocenil, da naj bi odbor za zunanjo politiko (OZP) na ponedeljkovi izredni in zaprti seji obravnaval minimalne spremembe memoranduma o predmetu spora za arbitražo o meji s Hrvaško, ki so bile predstavljene na petkovi seji vlade.

Predsednik OZP je ob tem napovedal, da bo na sejo odbora povabil tako premiera Janeza Janšo in zunanjega ministra Karla Erjavca s sodelavci, od katerih pričakuje, da bodo spremembe podrobno predstavili. OZP se bo seznanil s temi spremembami, dal priporočila vladi, na koncu pa se bo odločila vlada, je še dejal.

"Smo v ciljni ravnini," je še dejal Horvat in dodal, da verjame, da bo stroka pokazala in je že pokazala vso svojo strokovnost, politika pa vso svojo modrost. Ob tem je pozval vse politične akterje, da na tej vsebini, ko gre dejansko za celovitost slovenskega ozemlja, ne kujejo političnih točk in da "dejansko stopimo skupaj"."Gre za Slovenijo," je še dejal.

Komentarjev 12
  • PIKO5 22:51 27.marec 2013.

    salatar in med.tehnik to je veleum PPINGVINOV

  • Veteran 21:14 02.februar 2013.

    Jani živi še vedno v balkanskem duhu, saj je srajca v riti konjskega mešetarja Jankovića.

  • gec 20:58 02.februar 2013.

    darko a je hudo???