Šport
31 ogledov

Mohorič v nedeljo spet za zgodovino kot najmlajši

Mohorič SP v kolesarstvu kolesarstvo cestna dirka stopničke zlato zlata kolajna EPA
Nedeljska kolesarska spomladanska klasika Amstel Gold Race se bo zapisala v zgodovino slovenskega kolesarstva. Za to bo zaslužen Matej Mohorič, ki bo kot najmlajši Slovenec nastopil na dirki svetovne serije.

Matej Mohorič, član ekipe Cannondale, ki bo oktobra dopolnil 20 let, na njej sicer ne bo imel rezultatskih ciljev, v glavnem bo opravljal vlogo pomočnika, kar pa za novinca v profesionalni konkurenci ne predstavlja nobenega problema, pa čeprav je aktualni svetovni prvak med mlajšimi člani in pred dvema letoma tudi svetovni prvak med mladinci.

"V letošnji sezoni nimam nobenih posebnih rezultatskih ciljev. Zaenkrat se bom učil, če pa se bo na kakšni izmed dirk ponudila priložnost za dobro uvrstitev, jo bom poskušal izkoristiti. Zaenkrat še ne vem, če bom nastopil na dirki Po Sloveniji, a imam občutek, da bi na njej lahko imel proste roke, kar pomeni, da bi lahko napadel vrhunsko uvrstitev. V primeru, da bom nastopil in da ne bom imel le vloge pomočnika, ne bom napadel le bele majice najboljšega kolesarja, ampak tudi rumeno majico najboljšega v skupni razvrstitvi. Trasa dirke mi povsem ustreza, saj imam rad vzpone," je po predstavitvi letošnje dirke Po Sloveniji dejal na vseh področjih marljivi Gorenjec. Letos še ni veliko dirkal, zaenkrat je vse moči preusmeril v trening.

Navdušen nad sprejemom

"Predvčerajšnjim sem se vrnil z ekipnega treninga na Tenerifih, navdušen sem, kako me je ekipa sprejela. Odlično se počutim, vsi smo kot velika družina, zelo dobro se ujamemo, zato komaj čakam, da to dokažem tudi na tekmovanjih. Priložnosti bom imel zdaj na naslednjih treh spomladanskih klasikah, kjer sem bom poskušal izkazati in dokazati, da ekipa name lahko računa," je mladi Gorenjec z besedami pokazal, da ga vloga pomočnika zaenkrat prav nič ne moti.

V prvem delu sezone je po pričakovanju glavno ime ekipe Cannondale Peter Sagan. Po mnenju nekaterih Slovak na prvih klasikah ni povsem izpolnil pričakovanj, toda Mohorič se s tem ne strinja:

"Peter je zmagal na eni dirki, še na nekaterih je bil viden, na Flandriji in Roubaixu je v cilj prišel z najboljšimi. Mislim, da je zabeležil dobre rezultate, moštvo je z njim zadovoljno, njegov del sezone pa šele prihaja. Njegov in velik cilj ekipe je Tour, tam si želi zeleno majico najboljšega po točkah. Za zdaj še ne moremo ocenjevati, ali je sezona za ekipo uspešna ali ne."

 

Z veseljem bi se odzval klicu selektorja

Mohorič napoveduje, da bosta glavna aduta ekipa na naslednjih ardenskih dirkah predvsem Italijana Marco Mercato in Moreno Moser, zanj pa bodo dirke Amstel Gold Race, Valonska puščica in Liège-Bastogne-Liège prezahtevne, da bi krojil vrstni red.

Nadarjeni kolesar ima zaenkrat po ardenskih dirkah v načrtu še nastop na dirki Po Sloveniji in državnih prvenstvih, o drugih letošnjih nastopih pa še ne more govoriti:

"Ne bo me na Giru in Touru, mogoče nastopim na Vuelti. Če me bo selektor Gorazd Štangelj uvrstil v reprezentanco za svetovno prvenstvo v Španiji, bom se z veseljem odzval in dal vse od sebe."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.