Šport
13 ogledov

''Moj najtežji dvoboj do zdaj''

Dejan Zavec Anže Petkovšek
Slovenski boksar Dejan Zavec si je v poznih sobotnih večernih urah priboril naslov svetovnega prvaka po verziji WBF.

V dvoboju supervelterske kategorije je po 12 rundah in soglasni sodniški odločitvi premagal Belgijca armenskega rodu Sašo Jengoiana in si tako spet odprl vrata do novih pomembnih borb v karieri, za katero se zaveda, da se izteka.

Zavec je v soboto potreboval vseh 12 rund, da se znova vrne na vrh. Borba ni bila najlepša, a je bila toliko pomembnejša. Morebitni poraz bi namreč pomenil verjetni konec Ptujčanove poklicne kariere, zato je bil pritisk še toliko večji.

"Še vedno podoživljam dvoboj in počasi dojemam, da postaja to resnica. Veliko smo se trudili, končno je spet po dolgem času naš trud poplačan. V tem trenutku zelo težko več povem, osebno pa sem presrečen, saj sem na svoji športni poti premaknil en osebnostni mejnik. Dal sem svoj osebnostni in psihični maksimum. Vse ostalo moram še malo predelati, a dobili smo to, kar smo čakali," je po dvoboju dejal Zavec, ki ima zdaj na računu 35 zmag, od tega 19 s KO.

V borbi mu je ponagajala prebita desna arkada, poškodbo je utrpel že v prvi rundi. A je tokrat smolo uspel potisniti na stran, tekmeca pa tudi s haloško trmo prisilil v napake, kar je na koncu točkovni izkupiček prevesilo na njegovo stran. "Borba ni bila po mojih željah, Sašo je bil zelo močan, a tokrat sem taktično premagal tako njega kot tudi sebe. Prišli smo do tega naslova, to je osebnostna karierna zmaga. To je bil moj do zdaj najtežji dvoboj," je dejal Ptujčan, ki je po dvoboju dobil tudi sedem šivov.

Razplet odločilen za nadaljevanje kariere

Veliko je bilo na kocki, tudi preostanek kariere. "Zavedanje, kaj vse je zadaj, kaj vse se lahko zgodi, kako globoka je rana, tudi oko bi lahko šlo ... Sprehajali smo se po zelo tankem ledu in če hočeš nekaj imeti, moraš nekaj dati. Na žalost je tako v športu, a imel sem srečo, ko sem malo več tvegal," je poudaril Mr. Simpatikus.

Dejan Zavec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Povedal je, da je bilo težko zadrževati čustva po poškodbi, a je to storil bolje kot nasprotnik. Poleg tega mu je zalet dala tudi polna dvorana Tabor. Vendar je kot pravi šampion kakovost priznal tudi nasprotniku. "Jengoian je še nekaj korakov boljši boksar, kot je lahko pokazal. Premagali smo ga najprej psihično, potem šele fizično. Ko udarjaš, a ne zadeneš, postajaš nervozen, na moji strani pa je bila tudi publika," je dejal Ptujčan.

V svoji karieri je nabral že ogromno izkušenj, ki so mu pomagale tudi tokrat, načrtuje, da mu bodo še pomagale. "Izkušnje, sreča in tveganje. Vse se je poklopilo, te zmage brez tega ne bi bilo. Treniramo in delamo za to, da te manjše zadeve, drame, hendikepe obrnemo v svoj prid in ne v škodo. Do neke mere to gre in verjamem, da so izkušnje naredile svoje," je dejal in načrte o prihodnosti še zamolčal.

Jeseni ponovno v ring

Znano je le, da želi že letos še enkrat v ring, najverjetneje jeseni. "Najprej se mora vse skupaj usesti. Moram se zavedeti, kaj se je zgodilo. Gremo naprej, ni dvoma. Skupaj z ekipo bomo sedli skupaj, poiskali nove cilje, jeseni lahko pričakujemo novi dvoboj. Ne želim izpasti lažnivec in reči, gremo v ZDA. Dejstvo je, da ne bom več boksal deset let ali pet let, morda niti dve, vse bo pokazal čas," je dejal Zavec.

"Starostne meje boksarjev so se dvignile, vse bo prišlo ob pravem času. Ostala mi je borba ali dve, potem pa bomo videli, morda še dve. Zelo veliko se pogovarjamo o prehodu čez lužo, to je še aktualno. Skozi popotovanja smo zelo dosti naučili. Morda pa bo gora prišla k Mohamedu, morda si lahko drznemo privoščiti, da Amerika pride k nam. Ta kategorija mi je pisana na kožo, saj prihranim veliko energije, a za pravi ponujen dvoboj, bi znova tudi shujšal. Nekaj mesecev bo treba še počakati, a zdaj po tem naslovu bo več možnosti, ni pa vse odvisno od mene," je zaključil Zavec.

Komentarjev 1
  • Avatar skeptik
    skeptik 12:03 13.april 2015.

    Dragi Mr. Sympathicus. Gledal dvoboj, do neke mere tudi sam stiskal pesti in navijal, ampak vseeno.... Boril si se po verziji, ki je res drugorazredna, borec je kao neka "zver iz vzhoda", ki ni pokazal bog ve kako veliko, tudi ...prikaži več razbira arkada ni bila namerna poškodba (to je jasno pokazal počasni posnetek), veliko je bilo udarcev "po luftu"... Nekako se ne morem znebiti občutka, da je bilo vse skupaj malce režirano. Oprosti Dejan, lahko sem hudo krivičen, ampak odsvetujem ti potovanje čez lužo, če želiš pridi domov "v enem kosu". S tistimi podivjamini latinosi se jaz ne bi meril, sploh ne v kakšni drugi, bolj priznani verziji.In ja, sprejmem vsak minus, ker sem napisal stvari, ki bodo šle marsikomu v nos. Se že v naprej posipam s pepelom ;)