Slovenija
40 ogledov

MOL: Grep se bo vrnil v Stožice

Stožice Saša Despot
Stožice. Jankovićevi pričakujejo, da bo Grep začel urejati zunanje površine parka do 15. decembra

Mestna občina Ljubljana (MOL) ni unovčila bančnih garancij Grepa v skupni vrednosti milijon evrov – ta jih je občini dal za končanje zunanje ureditve športnega parka Stožice. “Ker so banke podaljšale bančno garancijo do 15. decembra, te ne bomo unovčili,” je pojasnil Marko Kolenc, vodja oddelka za šport.

Na MOL pričakujejo, da bo Grep, zasebni partner pri gradnji športnega centra Stožice, “dela, ki zadevajo javni del projekta, nadaljeval do 15. decembra”. Po pogodbi o graditvi je za zunanjo ureditev predvidenih 6,5 milijona evrov.

Ni še parkirišča, igrišča ...

Poleg ureditve zunanjih površin Grep v Stožicah ni dokončal še ogrevalnega nogometnega igrišča, plezalne stene in fitnesa ter dela parkirišč. Bo MOL zaradi tega zahtevala pogodbeno kazen? “V skladu s pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu bo obračunana v končnem obračunu. Po tej pogodbi znaša pogodbena kazen 2,5 promila od 25 milijonov evrov na dan,” je odgovoril Kolenc. Spomnimo, da se je zadnji rok, do katerega bi moral Grep končati zunanjo ureditev, iztekel konec avgusta, kar pomeni, da se je do danes nabralo 1,9 milijona evrov pogodbene kazni.

Grep je sicer 22. avgusta MOL zaprosil za četrto podaljšanje roka za dokončanje del, a je občina prošnjo zavrnila, ker Grep ni imel zagotovila bank, da bodo projekt financirale naprej. Banke so sicer do zdaj Grepu izplačale sto milijonov evrov posojil, a jih ta ne more odplačevati, ker sta njegova glavna lastnika Gradis skupina G in Energoplan v prisilni poravnavi. Za končanje trgovskega centra v Stožicah bi Grep potreboval še vsaj 30 milijonov evrov kredita.

Banke se usklajujejo

“Banke, članice sindikata, se še usklajujejo glede vzpostavitve pogojev za dokončanje trgovskega centra Stožice. Treba bo narediti skrbni pregled stanja na projektu, na podlagi katerega se bodo banke odločile za način dokončanja in trženja projekta. Sicer pa podrobnosti in konkretnih odnosov s strankami ne moremo razkrivati,” so pojasnili v NLB.

Komentarjev 2
  • Lavdan 18:41 03.oktober 2012.

    Najbolje bo, da začnejo januarja, saj je takrat pri nas višek gradbene sezone.

  • mirko 09:31 02.oktober 2012.

    "Sicer pa podrobnosti in konkretnih odnosov s strankami ne moremo razkrivati,” so pojasnili v NLB ".........................Seveda ne, če dajejo kredite firmam kredite za katere se že vnaprej ve, da ga ne bo sposobno vrnit in to kredite, ki ...prikaži več jih sploh ne zavarujejo. V NLB-ju je leglo mafije.