Svet
14 ogledov

Papež bo molil bo za otroke, žrtve spolnih zlorab in prosil za odpuščanje

papež EPA
Papež Frančišek bo nocoj v rimskem Koloseju med tradicionalnim križevim potem molil za zlorabljene otroke. Sinoči je umil noge 12-tim zapornikom.

Danes je veliki petek, ko velja strogi post, v cerkvah pa se bodo začela velikonočna med katerimi se kristjani spominjajo Jezusove smrti.

Pri bogoslužjih bodo med drugim brali pasijon, torej tiste dele evangelijev, ki opisujejo Jezusovo prijetje, zaslišanje pred oblastniki, obsodbo, trpljenje in smrt na križu. Hkrati bodo prosili za sodobno družbo in njene voditelje, neverujoče in odnose z judovsko skupnostjo.

Čeprav ima veliki petek noto žalovanja, pri tem po navedbah Slovenske škofovske konference ne gre spregledati, da imata svoj smisel tudi veselje in upanje. Kristjani namreč verujejo, da Jezusovo trpljenje in smrt nista bila zaman, saj je iz njiju po vstajenju izšlo večno življenje.

V ljubljanski stolnici bo bogoslužje vodil pomožni škof Franc Šuštar, udeležila pa se ga bosta ljubljanski nadškof Stanislav Zore in pomožni škof Anton Jamnik. Bogoslužja bodo potekala tudi v drugih slovenskih stolnicah. Evangeličanski škof Geza Filo bo bogoslužje vodil v ljubljanski cerkvi Primoža Trubarja.

Veliko noč katoliški in evangeličanski verniki praznujejo skupaj, medtem ko jo pravoslavni zaradi uporabe drugačnega koledarja ponavadi praznujejo na drug datum. Letos jo bodo praznovali 12. aprila.

Obred umivanja nog letos v zaporu

Spomin na Jezusovo zadnjo večerjo z apostoli na veliki četrtek je papež Frančišek letos obhajal v rimskem zaporu Rebibbia. Po Jezusovem vzoru, ki je svojim apostolom umil noge, je Frančišek umil in poljubil noge 12 zapornikom - šestim moškim in šestim ženskam, šestim Italijanom in šestim tujcem. 

Zapor Rebibbia je znan tudi zato, ker je bil tam zaprt atentator na pokojnega papeža Janeza Pavla II., Turek Ali Agca. Pred Frančiškom sta ga obiskala tudi njegova predhodnika Janez Pavel II., ki se je ob tem celo srečal z Alijem Agco, in Benedikt XVI.

78-letni argentinski papež je sicer nadaljeval tradicijo, ki jo je začel kot nadškof Buenos Airesa, da na veliki četrtek daruje mašo v zaporih, bolnišnicah ali domovih za ostarele. Lani je opral noge 12 invalidom v nekem terapevtskem centru v Rimu.

Papež Frančišek ni le prvi papež, ki za obred umivanja nog izbira ljudi v sirotišnicah, bolnišnicah in drugih ustanovah, pač pa je prvi papež, ki na sveti četrtek noge umiva tudi nekatoličanom in ženskam. Pravila Vatikana pa velevajo, glede na to, da so bili apostoli moški, da papež noge umije samo moškim. 

Prosil bo odpuščanje za spolne zlorabe

V rimskem Koloseju bo nocoj potekal tradicionalni križev potObred simbolizira Jezusovo zadnjo pot na Golgoto, kjer je bil križan.Papež Frančišek bo med drugim molil za otroke, žrtve spolnih zlorab, ter prosil za odpuščanje.

V soboto zvečer bo papež  vodil velikonočno vigilijo v baziliki svetega Petra v Vatikanu, v nedeljo pa daroval velikonočno mašo in podelil velikonočni blagoslov urbi et orbi.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 2
  • francl12 10:47 04.april 2015.

    pedofilska zalega lahko še 1000x umije noge, pa ne bo popravil tistega kar so ti pokvarjenci naredili otrokom in ljudem! Očitno ima fetiš na noge, zato ga to veseli in mu stoji - pokvarjenci zagamani!

  • Igor Đukanović 12:15 03.april 2015.

    Eppur si muove. :-) Ko bi tudi ostali sledili papeževemu zgledu glede spreminjanja odnosa do žensk. :-)