Svet
26 ogledov

Molitve za hrvaške generale uslišane

Veselje na trgu
1/8
Reuters
Oprostilna sodba haaškega sodišča hrvaškima generaloma Anteju Gotovini in Mladenu Markaču. Oba odhajata na svobodo.

Pritožbeni senat haaškega sodišča je spremenilo prvotno nepravnomočno obsodbo za Anteja Gotovino in Mladena Markača, po kateri sta bil obsojena na 24 oziroma 18 let zapora. Po novi odločitvi bosta oba takoj izpuščena na prostost.

Gotovina  ves čas do konca izreka obsodbe ni pokazal čustev. Ko se je vse zaključilo, se je nasmejal in objel Markača.

Vsesplošno veselje na Hrvaškem

Hrvaško je zajelo vsesplošno veselje in olajšanje. Ljudje govorijo, da v Nevihti nikoli niso bili storjeni vojni zločini. Veselijo se tako politiki in veterani osamosvojitvene vojne, čustev pa niso skrivali niti novinarji in voditelji hrvaških televizij, ki so spremljali dogajanje.

Na Trgu Bana Jelačića se je zbralo nekaj tisoč ljudi. Tudi v rodnih mestih obeh generalov, Pakoštanih in Đurđevcu, so v živo spremljali razplet na sodišču. V rodnem mestu Gotovine pripravljajo veliko praznovanje, pekli bodo tudi vola. Na trgih je slišati vzklikanje: "Heroja, ne zločinca!"

"Šele danes se je končala vojna za neodvisnost in osvobodilna operacija Nevihta. Od danes je Hrvaška svobodna!" se je na sodbo odzval podpredsednik hrvaškega sabora Nenad Stazić .

"To je veliko olajšanje za nas. Ves čas smo trdili, da je bila Nevihta čista, za kar imamo sedaj tudi potrditev. Delo smo pod poveljstvom Anteja Gotovine opravili častno in pošteno. Bili smo vojaki in naredili smo, kar smo morali," je takoj po sodbi ta hrvaško televizijo Nova TV povedal minister za obrambo Ante Kotromanović. "Počutim se kot leta 1995, ko je bila Hrvaška osvobojena," je še povedal.

"Presrečni smo. Nimam besed, s katerimi bi opisala, kako se počutim," je pred haaškim sodiščem povedala pretresena soproga enega od generalov, Mirjana Markač.

Takoj po razglasitvi sodbe se je oglasil tudi hrvaški premier, Zoran Milanović. "Od srca se nam je odvalil kamen," so bile njegove prve besede. Dodal je, da govorimo o dveh nedolžnih ljudeh, kar pa še ne pomeni, da na Hrvaškem  ni bilo krvave vojne in napak. "Za vojno je odgovorna Hrvaška in ne generali, kot Gotovina in Markač. Smo pa lahko hvaležni vsem, ki so za državo naredili toliko, kot sta onadva," je ponosen predsednik vlade, ki se jima je zahvalil, da sta toliko zdržala za Hrvaško.

Da je bilo pravici danes zadoščeno, pa je prepričan tudi odvetnik Gotovine Luka Mišetić, ki je prepričan, da je današnji izrek sodbe pomemben za Hrvaško in resnico o osamosvojitveni vojni. Po njegovem mnenju nobeno resno sodišče ne bi moglo sprejeti odločitve, kakršno je sprejelo prvostopenjsko sodišče. "Kar je najpomembneje, to je dan Anteja Gotovine in Mladena Markača," je dodal.

Minister veteranov osamosvojitvene vojne Predrag Fred Matić je povedal, da se je končno zgodilo, tisto, kar je Hrvaška vedela ves čas. "Cel svet zdaj ve, da je bila vojna osamosvojitvena in da je bila Hrvaška izpostavljena agresiji," je dejal Matić.

“Po dolgem času sem ponosen, da sem Hrvat in da sem sodeloval pri domovinski vojni, za katero se je končno pokazalo, da je bila legitimna in obrambena. Pričakujemo naše generale, da se vrnejo domov,” je za vecernji.hr dejal Ivica Pintarić iz Združenja hrvaških vojnih veteranov zdravljenih zaradi postravmatskega sindroma iz Varaždina.

V Haag že odhaja hrvaško vladno letalo, ki bo še danes v domovino pripeljalo Gotovino in Markača.

Mladen Markač | Avtor: Reuters Reuters
Nista sodelovala v zločinskem dejanju

Pritožbeni svet haaškega sodišča Gotovine in Markača danes ni spoznal za kriva sodelovanja v zločinskem dejanju, katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbske prebivalce z območij na Hrvaškem. Zavrnil je tudi prvostopenjsko oceno, da je hrvaška vojska prekomerno bombardirala mesta v nekdanji Republiki srbski krajini, ter da to ni imelo za posledico izgona in deportacij prebivalstva.

Sodnik Theodor Meron je poudaril, da Gotovina in Markač tudi nista kriva poveljniške odgovornosti zaradi kaznivih dejanjih izgona, deportacij, ropov, uničevanj, umorov, nečloveških dejanj in okrutnega ravnanja med in po operaciji Nevihta.

Obsojena na 24 oziroma 18 let zapora

Aprila lani je mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Anteja Gotovino in Mladena Markača obsodilo na 24 oziroma 18 let zapora zaradi vojnih zločinov med in po vojaški operaciji Nevihta leta 1995.

Spoznali so ju za kriva delovanja v zločinskem dejanju, katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbske prebivalce z območij na Hrvaškem. Spoznalo ju je kriva tudi izgona, deportacij, ropov, uničevanj, umorov, nečloveških dejanj in okrutnega ravnanja, oproščena pa sta bila nasilnega preseljevanja ljudi. V istem primeru je sodišče oprostilo tretjega hrvaškega generala Ivana Čermaka.

Zanikata navedbe, zahtevajo oprostitev

Odvetniki Gotovine in Markača so v pritožbi zavrnili trditve tožilstva o odgovornosti generalov za vojne zločine in so zahtevali njuno oprostitev. Tudi Gotovina in Markač sta zanikala vse navedbe tožilcev, posebej pa tiste o sodelovanje pri skupinskem zločinskem dejanju.

Komentarjev 34
  • lunnatic 21:27 16.november 2012.

    Lep pozdrav, javljam se iz sSlovenije, kjer nujno potrebujemo tvojo pomoc! http://skrci.me/fyGGy sSlovenija je le ena izmed mnogih držav v igri , kjer se države bojujejo med seboj za razlicna ozemlja. Trenutno sSlovenija obsega vse njene osnovne regije, hkrati pa ...prikaži večpa okupiram 2 nemški regiji ter celotno Švico. V kratkem nam potece Non-Agressive pakt z Italjani ter Madžari in temu verjetno sledi vojna. Slovenci sicer imamo tesna zavezništva z Grki in Izraelci, ker ne želimo izgubiti neodvisnosti in pasti pod tujo kontrolo potrebujemo tvojo pomoc!Še malo o sami igri: vsaj uporabnik zacne kot normalen perbivalec sSlovenije in vojak, vendar pa lahko z nekaj potrpljenja napredujete ter postanete predsednik, kongresnik, pisec casopisov, vodja vojaških enot ali pa preprosto ostanete zvest vojak. Igra ne vzame veliko casa, približno 10 minut na dan, a je hkrati zelo zanimiva, predvsem zaradi tekmovalnosti in povezanosti Slovencev med seboj.Igra trenutno šteje nekaj vec ko

  • vico 18:16 16.november 2012.

    jebo te juve in ante...p...hrvaske

  • URIAH HEEP 15:55 16.november 2012.

    Kaj so pa Hrvatje počeli v BiH?A ni to enako??