Avto
122 ogledov

Junak leta na črnuški obvoznici

Voznik kolesa z motorjem na obvoznici Poslal bralec
V zadnjih letih, sploh med mladimi, so popularni mopedi oziroma kolesa s pomožnim motorjem, saj jih do zdaj ni bilo treba registrirati, niti nositi čelade, saj je njihova hitrost omejena na 25 km/h. A to očitno lastnika tovrstnega vozila, opaženega v Ljubljani ni zmotilo, da bi zapeljal na obvoznico, in to kar na prehitevalni pas.

Imamo "junaka leta" je zapisal bralec, ki nam je poslal fotografijo voznika kolesa z motorjem, ki je po trditvah bralca povsem umirjeno zapeljal na krožišče Tomačevo in potem pot po črnuški obvoznici, kjer je omejitev 80 km/h, nadaljeval proti Črnučam. In to po prehitevalnem pasu.

"Tukaj avtomobili vozijo krepko čez 100 km/h, nekateri so se mu komaj izognili, ker je vozil manj kot 20 km/h. Ura je bil tri, ko je bila gneča na cesti največja," je še pisalo v sporočilu.

Nova pravila

Tovrstni mopedi bodo morali biti sicer od 1. maja obvezno registrirani, homologirani, narejen bo moral biti tehnični pregled ustreznosti, saj so tovrstna enosledna vozila pogosto predelana in omogočajo doseganje precej velikih hitrosti. Novost je tudi obvezno nošenje čelade.

Prav nošenje čelade ostaja velika težava med slovenskimi vozniki motornih koles. V letu 2016 (2015) so policisti ugotovili 475 (741) kršitev neuporabe čelade pri voznikih mopedov. Z ostalimi podatki o mopedih s hitrostjo do 25 km/h ne razpolagajo, ker so do sedaj spadala pod kolesa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Žurnalček 20:57 10.april 2017.

    Kaj pametujeta , ko pa je to HITRA CESTA označena z modro barvo in jasno vidna na vsaki tabli pristopa v krožišče . Omejitev je 100 , tisti ki pa nimamo vinjet , pa tu spucamo auspuhe , v obratni ...prikaži več smeri pa legalno , ker nazaj grede ni potrebna do krožišča vinjeta !, kajti DARS-ove kontrole na tem delu ne more biti .

  • Žurnalček 20:52 10.april 2017.

    Znak za hitro cesto je na vsaki tabli pristopne ceste v križišče ! Še en , ki misli da vse ve !

  • Skippy 07:28 10.april 2017.

    Če je zapeljal iz Ljubljane proti Črnučam, sploh ni kršil zakona. Za krožiščem je namreč znak konec naselja Ljubljana, kar pomeni, da lahko vozi. Znaka za hitro cesto za krožiščem sploh ni.