Zdravje > Otrok
70 ogledov

Moral bi ga peljati v vrtec, pozabil ga je v avtu

Otrok v avtomobilu Shutterstock
Andrea Albanese je pred dvema letoma pozabil dveletnega sinčka v avtu. Malček je umrl, Andrea pa zdaj živi le zato, da bi reševal življenja. Italijansko ministrstvo za zdravje je podalo priporočila in opozorila pred nevarnostjo puščanja in pozabljanja malčkov v avtu.

Luka Albanese je bil prikupen malček iz sosednje Italije, ki sta ga starša imela rada in zanj lepo skrbela. Junija 2013 bi ga moral oče Andrea Albanese pred službo odpeljati v vrtec, a je nanj pozabil. Odšel je naravnost v službo, avto parkiral na soncu pred podjetjem, otroka pa pustil v avtu.

Zgodba, ki pretrese vsakogar, najbolj pa prav starše malih otrok. Starši pogosto hitijo, zaradi otrok so včasih utrujeni in neprespani, ob dodatnem stresu se bi to lahko zgodilo mnogim. Andrea zdaj živi le za to, da bi preprečil podobne zgodbe in rešil čim več življenj. Parku, kamor sta zahajala s svojim sinčkom, je lani podaril defibrilator. Lansko jesen je sodišče ugotovilo,  da ni bil kriv za uboj svojega otroka. Skupaj s svojo ženo vodita projekt s katerim želita spremeniti zakonodajo, da bi vzpostavili učinkovit sistem proti puščanju otrok v avtomobilu.

Osebne predmete puščajte poleg otroka 

Italijansko ministrstvo za zdravje je v izogib takšnim primerom objavilo priporočilo za starše, varuške in stare starše. Svetujejo, da na zadnjem sedežu ob otročku vedno pustimo najpomembnejše osebne predmete, kot so telefon, ključi, denarnica in torbica. Tam pustimo predmete, ki jih pred odhodom iz avta vedno vzamemo. Tako nas bodo prav ti predmeti spomnili, da imamo zadaj še otročka, ki je morda med potjo zaspal in je zato tiho.

Opozarjajo, da otroka ne smemo nikoli, pod nobenim pogojem puščati samega v avtu. To ni nevarno le zaradi vročine v avtu, temveč tudi zaradi drugih dejavnikov. Opozarjajo, da so najbolj ranljivi otroci do četrtega leta starosti, saj vročino prenašajo še težje kot odrasli. Bolj so izpostavljeni dehidraciji  z možnimi posledicami na srčno-žilnem sistemu, dihalih in nevrološkem sistemu, ki lahko vodijo v smrt. Zaradi manjše količine vode, ki jo imajo dojenčki in malčki v telesu, se njihova telesna temperatura zaradi vročine viša tri do petkrat hitreje kot pri odraslem.

Na ministrstvu opozarjajo, da ne smemo zanemariti dejstva, da se temperatura v avtu zelo hitro dviga. Na vsakih 15 minut se lahko temperatura v avtu dvigne za 10 do 15 stopinj Celzija. V takšnih pogojih se smrtna vročina v avtu pojavi že po dvajsetih minutah, smrt pa nastopi že v dveh urah. In to ne le v najhujši vročini, ampak pri dnevnih temepraturah okoli 22 stopinj Celzija.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 4
  • alibaba 17:28 08.julij 2015.

    Ubogi pes!

  • patriarh 22:07 01.julij 2015.

    Mene so mel pa rajš kot psa in so me vedno jemali zraven.

  • Pepe007 21:58 01.julij 2015.

    Mene niso nikoli. Najbrž zato, ker avta sploh nismo imeli.