Slovenija
126 ogledov

Protipoplavne vreče zastonj

Koper plimovanje
1/22
Bralka
Skrb zaradi novih padavin: občinski štab Civilne zaščite Nove bo občanom brezplačno delil protipoplavne vreče s peskom. Poplavljajo Sava, Ljubljanica, Krka, Kolpa.

Občinski štab Civilne zaščite Nova Gorica ob skorajšnjem obilnejšem deževju in napovedanih poplavah konec tedna poziva občane, naj v petek brezplačno prevzamejo protipoplavne vreče s peskom. Obstaja namreč možnost ponovnega poplavljanja reke Vipave in njenih pritokov.

Gasilce namreč skrbi, da v primeru ponovnih poplav zaradi velikega števila potrebnih intervencij vreč ne bi uspeli vsem dostaviti pravočasno.

Ne izpostavljajte se!

Prebivalcem prizadetih območij po zadnjih poplavah poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač svetuje, naj bodo pozorni na dogajanje v svoji okolici, vendar naj se po nepotrebnem ne izpostavljajo nevarnostim: "Še zlasti morajo biti pozorni ob opozorilih o zaprtju cest, sicer imajo reševalci in gasilci veliko težav in dela z njimi in ne morejo reševati stanovanjskih objektov."

Lahko pride do poplavnega vala

Velike težave lahko povzroči tudi poplavni val, do katerega bi prišlo ob zrušitvi pregrade male hidroelektrarne Gradišče na reki Vipavi. Pregrada je po zadnjem obilnem deževju močno poškodovana in bi se ob ponovnem visokem vodostaju lahko porušila, so sporočili iz družbe Soške elektrarne.

Reke se razlivajo

Morje je poplavljalo že danes dopoldan, po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) pa bo povišana gladina morja znova danes pozno zvečer: "Dolgotrajno povišano plimovanje morja pričakujemo v petek v zgodnjih jutranjih urah in dopoldne."

Nekatere reke še naraščajo. Tudi Sava, ki  narašča v srednjem in spodnjem toku in poplavlja na območju Zasavja na območju pogostejših poplav, poplavlja tudi  reka Kolpa v srednjem toku. V spodnjem toku je ponovno začela naraščati Krka, predvidoma bo v noči na petek začela poplavljati v večjem obsegu.

Poplavljene površine na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo danes ponoči in v petek povečevale.

Naraščanje Ljubljanice se počasi umirja, še vedno pa na Ljubljanskem Barju poplavlja v večjem obsegu. Gradaščica, Mali Graben, Poljanska Sora, Pšata ter reke na Domžalskem polju so popoldne že dosegle maksimalne pretoke in pričele upadati, vendar še vedno prihaja do razlivanj na izpostavljenih mestih.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.