Šport
107 ogledov

Morski pes je ugriznil tekmece

Vincenzo Nibali EPA
Vincenzo Nibali (Astana) je s pogumnim napadom dobil 19. etapo Toura, Nairo Quintana (Movistar) pa je odščipnil pol minute vodilnemu Chrisu Froomu 8Sky).

Vincenzo Nibali se je na predzadnjem klancu pognal v napad, takrat je imel manjše tehnične težave nosilec rumene majice Chris Froome, tekmeci pa mu niso sledili. Morski pes iz Messine je še pred spustom ujel do takrat vodilnega Pierra Rollanda. Francoza je nato pustil za sabo na zadnjem vzponu in se suvereno odpeljal proti zmagi. Lanski zmagovalec se je prebil celo na četrto mesto letošnje dirke po Franciji.

Pred koncem zadnjega klanca je napadel tudi drugouvrščeni v skupni razvrstitvi Nairo Quintana, s precejšnjimi težavami pa mu je sledil le Froome. Britanec je sicer v primerjavi s Kolumbijcem do konca etape izgubil pol minute časa. Quintana je v cilj prikolesaril sicer 43 sekund za Nibalijem, Froome pa 1:14 minute.

"Zelo sem vesel te zmage, tudi francosko občinstvo me je spodbujalo. Nisem smel čakati do konca, če sem želel dobiti to etapo, saj vem, da je Quintana zelo močan. Vseeno pa bo težko končati na stopničkah na koncu. Porabil sem veliko energije, zato bo jutri zelo težko," je po etapi povedal Nibali.

Froomu ekipa tokrat ni pomagala, saj agresivne vožnje Astane, Movistarja in Tinkoff-Saxoja večina ekipe Sky ni zdržala, tako da je na zadnjem vzponu Britancu pomagal le Wout Poels. Kljub temu je pridobil več kot minuto v primerjavi s Špancema Albertom Contadorjem in Alejandrom Valverdejem. Poraženec dneva je bil Froomov moštveni kolega Geraint Thomas, ki je bil v težavah že po nizu napadov na uvodnem vzponu in tako izgubil praktično vse možnosti za končno uvrstitev med najboljših pet.

Froome ima zdaj 2:38 minute prednosti pred Quintano in 5:25 minute pred Valverdejem, lanski zmagovalec Nibali pa se je prebil na četrto mesto in ima 6:44 minute zaostanka. Edini slovenski predstavnik Kristijan Koren (Cannondale) je etapo končal na 89. mestu z 28:36 minute zaostanka, skupno pa je 66. z 2:32:03 ure zamude.

Kolesarje v soboto čaka predzadnja etapa, ki se bo končala z vzponom na Alpe d'Huez, v nedeljo pa bo karavana francosko pentljo končala v Parizu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.