Slovenija > Črna kronika
17 ogledov

V javnosti nasilen do partnerke

Nasilje v družini Shutterstock
Kranjski in novomeški policisti so obravnavali primera nasilja v družini. Policija ob tem vse, ki so žrtev nasilja, pozivajo, naj tovrstno nasilje prijavijo.

Kranjski policisti so včeraj okoli 14. ure v Kranju obravnavali 42-letnega Kranjčana, ki je osumljen,  da je na javnem kraju z osebo v družinski skupnosti grdo ravnal oziroma je bil do nje nasilen. Policisti so ugotovili, da je bil Kranjčan do partnerke nasilen že dlje časa in da je osumljen še  storitve kaznivega dejanja zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje. Osumljenci so ozrekli ukrep prepoved približevanja.

Zaradi nasilja v družini so posredovali tudi trebanjski policisti. Na podlagi zbranih obvestil so ugotovili, da je 33-letni moški izvajal fizično in psihično nasilje nad 77-letno žrtvijo. Nasilnež je bil pod vplivom alkohola, žrtev je zmerjal, vpil nanjo in zahteval denar. Večkrat jo je porinil, da je z glavo udarila ob steno. Zaradi poškodb je morala poiskati zdravniško pomoč.

Policisti so ugotovili, da nasilnež nad njo že dalj časa izvaja fizično in psihično nasilje. V preteklosti jo je tudi že poškodoval. Pogosto jo je žalil, ji jemal denar in ji grozil, da jo bo ubil. Policisti so mu izrekli prepoved približevanja zaradi razlogov za sum, da bo ogrozil njeno življenje, osebno varnost in svobodo. Ovadili ga bodo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Ogrožene najbolj občutljive skupine

Tovrstno nasilje je razširjeno v vseh starostnih, socialnih, izobrazbenih in poklicnih slojih, ogroža večinoma najbolj občutljive skupine ljudi in vedno pušča posledice, opozarja policija. Otrok je lahko žrtev že, če je le navzoč pri izvajanju nasilja nad drugimi družinskimi člani.

Kriminalisti in policisti se pogosto srečujejo z različnimi oblikami nasilja nad starejšimi družinski člani. Ti so največkrat žrtve bližnjih sorodnikov oziroma oseb, ki z njimi živijo ali za njih skrbijo. Pogoste oblike nasilja nad starejšimi so pomanjkljiva oskrba, tako pri hrani kot higieni, psihično nasilje, trpinčenje, pretepanje, ekonomsko nasilje in podobno. Nasilneži starejšim jemljejo denar in prihranke ali jih prisiljujejo, da jim izročajo denar.

Mnogi starejši razen fizičnega nasilja ne prepoznavajo znakov ostalih oblik nasilja (psihično nasilje, ekonomsko nasilje). Policisti opažajo, da starejši težko spregovorijo o svoji izkušnji z nasilnimi družinskimi člani in so manj seznanjeni z možnostmi pomoči.

Nasilje prijavite

Policisti pozivajo žrtve in vse, ki v svoji bližini zaznavajo oblike nasilja, da to sporočijo na številko 113 ali na anonimno telefonsko številko 080 1200. "Prijava nasilja je lahko edino upanje za žrtev, saj ste morda edini, ki veste za njeno trpljenje. Žrtev je lahko strah, sram, počuti se krivo in ne vidi izhoda, prepričana je, da lahko z uporom tvega še večje nasilje in maščevanje storilca," pojasnjujejo na policiji in dodajajo, "malo verjetno je, da se nasilje v družini konča samo od sebe. Zato ga je potrebno ustaviti in preprečiti!"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.