Svet
16 ogledov

Moška zajela talce v cerkvi, policija ju je ubila

Saint-Etienne-du-Rouvray
1/2
EPA/ALICE PATALACCI
Francoska policija je ubila moška, ki sta danes na severu države zajela talce v cerkvi. Napadalca naj bi pred tem ubila župnika, en talec pa se še bori za življenje.

Oborožena moška sta v cerkvi v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray blizu Rouena v departmaju Seine-Maritime zadrževala pet ljudi, med njimi župnika in dve nuni. Preden je napadalca ubila policija naj bi 84-letnemu župniku Jacques Hamel prerezala vrat. Trije talci, ki so se udeležili svete maše, so bili ranjeni, eden se bori še za življenje.

Francoski predsednik Francois Holland, ki je prišel na mesto dogodka, je povedal, da sta napadalca prisegla svojo zvestobo skrajni sunitski milici Islamska država. Holland je obsodil "strahopetni umor duhovnika dveh teroristom, ki sta trdila, da pripadata Daeš".

Da sta napadalca pripadala skrajni sunitski milici je zapisala tudi agencija Amak, ki je napisala, da sta napad izvedla "dva vojaka Islamske države".

"Daeš nam je razglasil vojno in v tej vojni se moramo bojevati, pri čemer moramo spoštovati vladavino prava, kar nas dela za demokracijo," je še povedal Holland, ki je Francijo pozval k enotnosti. Opozoril je tudi, da ogroženost še vedno ostaja visoka. 

"Barbarski napad"

Francoski predsednik vlade Manuel Valls je napad obsodil in zapisal, da gre za "grozovit barbarski napad na cerkev". Vallas je še zapisal, da gre za velik udarec za vso Francijo in vse katoličane. Brutalno dejanje so obsodili tudi v Vatikanu, od koder so sporočili, da je Papež Frančišek sprejel novico "z bolečino in grozo nad absurdnim nasiljem".

 Napad v Normadiji je namreč zadnji v vrsti grozovitih napadov po vsej Evropi. V Franciji je v zadnjem terorističnem napadu v Nici, ki ga je izvedel 31-letni Tunizijec Mohamed Lahouaiej Bouhlel s tovornjakom, umrlo 84 ljudi. Za napad je odgovornost prevzela skrajna sunitska milica Islamska država.

Komentarjev 46
  • sprehajalec 10:30 27.julij 2016.

    Tip je na slikah z kapo Alžirija. Rojen v Franciji, mama učiteljica, daleč od nekega geta in sluma. Ta kapa je problem, nikoli se ne bodo asimilirali, tako kot spodaj tale tip Afgan Dragć ne. Asimilacija bo samo uspešna, ...prikaži več če bo prisilna, Kemal bo postal Francois, drugače ne bo šlo. Oziroma bo s časom celo Jaques postal Mehmet.

  • dragec 08:34 27.julij 2016.

    Med veliko množico normalnih muslićev se najdejo tudi ekstremi (primer japonske, ....)

  • MihaMB 08:18 27.julij 2016.

    Mi smo pri 19 tih letali za puncami, na skrivaj popili pivo ali pa pokadili cigareto...ti muslimanski psihopati pa ljudem režejo vratove...pa kaka civilizacija je to?