Slovenija
567 ogledov

Moški prostituti na slovenskih počivališčih

Vozniki tovornjakov opozarjajo na slabe razmere. Daša Purgaj
Postajališča ob slovenskih avtocestah postajajo vse pogostejša zbirališča moških prostitutov. Ti predvsem voznikom tovornjakov ponujajo spolne storitve, in to za 20 evrov. Moška prostitucija je, kot kaže raziskava, bolj skrita pred očmi javnosti kot ženska.

Po besedah osebja, zaposlenega na bencinskih servisih in v tamkajšnjih lokalih, so slovenska počivališča vedno pogostejša zbirališča moških prostitutov.

Včasih jih, kot pravijo, celo pripeljejo kombiji z večinoma romunskimi registrskimi tablicami: zjutraj jih odložijo, zvečer ali ponoči poberejo. Večinoma računajo 20 evrov, kar je po besedah tovornjakarjev "solidna cena".

Najprej masaža, nato ...

Novinarji Dela so namreč šli po sledi zgodbe njihovega sodelavca, ki se je sam peljal iz Ljubljane na Štajersko. Zaradi hudega glavobola se je odločil, da bo opravil krajši počitek ob štajerski avtocesti.

Potem ko je parkiral svoje vozilo, je do njega pristopil kratkolas moški, star med 40 in 45 let. Ta ga je najprej vprašal, ali potrebuje družbo in ko mu je odgovoril, da ne, se je moški umaknil.

Čez nekaj časa je spet prišel do njega in mu ponudil masažo: "Poglejte. Najbolje bi bilo, da bi vas zmasiral. Veste, jaz čudovito masiram, res," je vztrajal moški. Nato pa je sodelavec omenjenega časnika nekoliko povišal glas, naj ne sitnari več, in moški mu je naravnost ponudil oralne spolne storitve za 20 evrov.

Presenečeni sodelavec je storitev odločno odklonil, medtem pa se je mimo pripeljalo policijsko vozilo. Policist je oba opozoril, naj se gresta "igrice" kje drugje, ne na javnem mestu.

A ko mu je sodelavec časnika razložil vse o človeku, ki je ponujal svoje veščine, je policist dejal: "A ja? Oprostite. Vinko, gremo. Dovolj je bilo." Moški se je nato izgubil v temo, od koder je prišel.

Raziskava: moški prostituti dvakrat stigmatizirani

V Sloveniji je še vedno največ ženske prostitucije za moške, manj moške za moške, še manj pa moške za ženske (gre večinoma za tako imenovane spremljevalce), so ugotovili raziskovalci pri projektu Mig@net: Transnacionalne digitalne mreže, migracije in spol, v katerem sodeluje sedem držav – v Sloveniji ga izvaja Mirovni inštitut.

Moške, ki spolne storitve ponujajo moškim, se lahko razdeli v tri skupine: na tiste, ki se s tem ukvarjajo dalj časa in to dojemanjo kot posel za preživetje. V drugi skupi so prostituti občasno in to, vsaj na deklarativni ravni, povezujejo z zabavo, v tretji pa je prostitucija povezana z uporabo drog in so najbolj izpostavljeni različnim tveganjem.

Zanimivo pri tem je, da se večina prostitutov deklarira za heteroseksualce. Najbrž zato, ker so dvojno stigmatizirani: najprej zaradi spolne usmerjenosti, potem pa še zaradi dejavnosti, s katero služijo denar. Če je ženska prostitucija družbeno dno, je moška na še slabšem, menijo poznavalci.

Komentarjev 10
  • 1111 13:40 08.avgust 2012.

    Mirko, za uničevaje države, bi morali bit nekateri na smrt obsojeni...pa kaj?...pederski lobi na RTV je prevelik, da težko, kdo not pride...kaj bi rad, sploh?? ...a moreš bit homofob, da se ti zdi, da so nekateri kot zajedalci?

  • 1111 13:35 08.avgust 2012.

    ...ni to spet kakšna predvolilna, a?

  • erikkk 13:22 08.avgust 2012.

    se strinjam z srednjim delom komentarja... da pa se prostituirajo zaradi socijalne stiske, pa se popolnoma ne strinjam ... So bili dobri časi pa zaposlitve, pa so se v isti meri dol deval za denar, če ne še ...prikaži več večji.Tud to ni res da je tega malo ...